fbpx

Nutrena College

W dniu 6 lipca br., w Centrum Wypoczynkowo – Konferencyjnym Villa Natura” w Dolsku (woj. wielkopolskie) ponad 150 hodowców z całej Polski, wzięło udział w szkoleniu Nutrena College. Tematem przewodnim spotkania był “wzrost efektywności w produkcji trzody chlewnej”.”

Podczas spotkania rolnicy mogli wysłuchać kilku ciekawych wykładów, przeprowadzonych przez specjalistów w dziedzinie produkcji trzody chlewnej.

Dr n. weterynarii Jarosław Wojciechowski podkreślał ważną rolę współpracy na linii hodowca – lekarz weterynarii i omówił krok po kroku, jak powinna ona wyglądać. Wszystko zależy od kilku pierwszych posunięć, które warunkują dalsze, wspólne działania. Po pierwsze lek. weterynarii powinien przeprowadzić wywiad z hodowcą i zapoznać się z dokumentacją fermy.

– Często, niestety bywa tak, że dokumentacja jest niepełna bądź prowadzona fragmentarycznie. Czasem zdarza się nawet, że kierownicy ferm ukrywają pewne fakty przed właścicielem – przestrzegał przed takimi praktykami J. Wojciechowski.
Kolejnym krokiem są badania poubojowe, które pozwalają zweryfikować wiedzę zdobytą podczas wywiadu. Później lek. powinien zlecić badania serologiczne oraz opracować i przedstawić program profilaktyczny.

– Współdziałanie między hodowcą a lek. weterynarii to praca na fermach już działających, ale także na etapie ich projektowania czy budowy. W tym okresie rola lek. weterynarii jest również bardzo ważna – podkreślał. J. Wojciechowski.

40 warunków umożliwiających odchów 24 prosiąt od lochy”, to tytuł kolejnego wykładu, który przeprowadził prof. Zygmunt Pejsak, specjalista w dziedzinie produkcji trzody chlewnej z Państwowego Instytutu Weterynarii PIB w Puławach. Zdaniem Profesora największą bolączką polskiego rynku trzody chlewnej jest to, że większość hodowców nie potrafi precyzyjnie określić kosztów produkcji. To przekłada się na efektywność a finalnie sprawia, że polski rynek jest niekonkurencyjny na mapie świata.

– Dlaczego zachodnie firmy tak się rozwijają? Dlatego, że produkują efektywnie. A co my możemy zrobić, żeby zachodnim producentom nie opłacało się przywozić tuczników do nas? Nic nowego Państwu nie powiem. Wy wszystko wiecie, tylko trzeba zacząć to realizować – mówił do rolników prof. Pejsak.

Z. Pejsak podkreślał, że ogromną rolę już na starcie produkcji odgrywa odpowiednia genetyka w aspekcie liczby prosiąt odsadzonych a nie urodzonych. Wśród kolejnych czynników warunkujących dobrą efektywność produkcji tuczników, Prof. wymieniał m.in. remont stada (40% rocznie), rytmiczność produkcji (2,3 mioty/rok/locha), wyrównane mioty, optymalne żywienie, walka o utrzymanie przy życiu każdego urodzonego prosięta (unikanie przygniecenia, które jest najczęstszą przyczyną śmierci prosiąt) a także zapewnienie prosiętom odpowiedniej ilości siary i terminowe odsadzanie.

– Niezwykle ważne u loszek są wiek i odpowiednia budowa ciała. Trzeba pamiętać, że samica musi być gotowa do wychowania prosiąt, posiadając odpowiednią ilość hormonów odpowiedzialnych za opiekuńczość – mówił prof. Pejsak.

O czynnikach kształtujących opłacalność produkcji tuczu mówił także Mariusz Kłos. Wśród najważniejszych wymieniał ceny zakupu prosiąt i sprzedaży tuczników, ich stan zdrowotny, zawartość mięsa w tuszy, rodzaje stosowanych pasz, a także koszty związane z budową, wyposażeniem i eksploatacją chlewni.

Ostatnim wykładem spotkania było omówienie aspektów żywieniowych w świetle wyników produkcyjnych. Zagadnienie to omówił mgr inż. Robert Soliński.

Warto dodać, że miejsce zorganizowania spotkania nie było przypadkowe. W bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się zaliczane do najlepszych w kraju fermy należące do spółki “Agro-Mróz”. Dzięki uprzejmości jej właściciela i udziałowi głównego hodowcy dokonano audytu czynników, decydujących o dotychczasowych sukcesach kombinatu.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.