Nutrena College

0
983

W dniu 6 lipca br., w Centrum Wypoczynkowo – Konferencyjnym Villa Natura” w Dolsku (woj. wielkopolskie) ponad 150 hodowców z całej Polski, wzięło udział w szkoleniu Nutrena College. Tematem przewodnim spotkania był “wzrost efektywności w produkcji trzody chlewnej”.”

Podczas spotkania rolnicy mogli wysłuchać kilku ciekawych wykładów, przeprowadzonych przez specjalistów w dziedzinie produkcji trzody chlewnej.

Dr n. weterynarii Jarosław Wojciechowski podkreślał ważną rolę współpracy na linii hodowca – lekarz weterynarii i omówił krok po kroku, jak powinna ona wyglądać. Wszystko zależy od kilku pierwszych posunięć, które warunkują dalsze, wspólne działania. Po pierwsze lek. weterynarii powinien przeprowadzić wywiad z hodowcą i zapoznać się z dokumentacją fermy.

– Często, niestety bywa tak, że dokumentacja jest niepełna bądź prowadzona fragmentarycznie. Czasem zdarza się nawet, że kierownicy ferm ukrywają pewne fakty przed właścicielem – przestrzegał przed takimi praktykami J. Wojciechowski.
Kolejnym krokiem są badania poubojowe, które pozwalają zweryfikować wiedzę zdobytą podczas wywiadu. Później lek. powinien zlecić badania serologiczne oraz opracować i przedstawić program profilaktyczny.

– Współdziałanie między hodowcą a lek. weterynarii to praca na fermach już działających, ale także na etapie ich projektowania czy budowy. W tym okresie rola lek. weterynarii jest również bardzo ważna – podkreślał. J. Wojciechowski.

40 warunków umożliwiających odchów 24 prosiąt od lochy”, to tytuł kolejnego wykładu, który przeprowadził prof. Zygmunt Pejsak, specjalista w dziedzinie produkcji trzody chlewnej z Państwowego Instytutu Weterynarii PIB w Puławach. Zdaniem Profesora największą bolączką polskiego rynku trzody chlewnej jest to, że większość hodowców nie potrafi precyzyjnie określić kosztów produkcji. To przekłada się na efektywność a finalnie sprawia, że polski rynek jest niekonkurencyjny na mapie świata.

– Dlaczego zachodnie firmy tak się rozwijają? Dlatego, że produkują efektywnie. A co my możemy zrobić, żeby zachodnim producentom nie opłacało się przywozić tuczników do nas? Nic nowego Państwu nie powiem. Wy wszystko wiecie, tylko trzeba zacząć to realizować – mówił do rolników prof. Pejsak.

Z. Pejsak podkreślał, że ogromną rolę już na starcie produkcji odgrywa odpowiednia genetyka w aspekcie liczby prosiąt odsadzonych a nie urodzonych. Wśród kolejnych czynników warunkujących dobrą efektywność produkcji tuczników, Prof. wymieniał m.in. remont stada (40% rocznie), rytmiczność produkcji (2,3 mioty/rok/locha), wyrównane mioty, optymalne żywienie, walka o utrzymanie przy życiu każdego urodzonego prosięta (unikanie przygniecenia, które jest najczęstszą przyczyną śmierci prosiąt) a także zapewnienie prosiętom odpowiedniej ilości siary i terminowe odsadzanie.

– Niezwykle ważne u loszek są wiek i odpowiednia budowa ciała. Trzeba pamiętać, że samica musi być gotowa do wychowania prosiąt, posiadając odpowiednią ilość hormonów odpowiedzialnych za opiekuńczość – mówił prof. Pejsak.

O czynnikach kształtujących opłacalność produkcji tuczu mówił także Mariusz Kłos. Wśród najważniejszych wymieniał ceny zakupu prosiąt i sprzedaży tuczników, ich stan zdrowotny, zawartość mięsa w tuszy, rodzaje stosowanych pasz, a także koszty związane z budową, wyposażeniem i eksploatacją chlewni.

Ostatnim wykładem spotkania było omówienie aspektów żywieniowych w świetle wyników produkcyjnych. Zagadnienie to omówił mgr inż. Robert Soliński.

Warto dodać, że miejsce zorganizowania spotkania nie było przypadkowe. W bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się zaliczane do najlepszych w kraju fermy należące do spółki “Agro-Mróz”. Dzięki uprzejmości jej właściciela i udziałowi głównego hodowcy dokonano audytu czynników, decydujących o dotychczasowych sukcesach kombinatu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności