Nowy najnowocześniejszy ośrodek badawczy Trouw Nutrition

Trouw Nutrition otworzył w Holandii najnowocześniejszy ośrodek badawczy stworzony w celu przyspieszenia badań nad globalnymi innowacjami w żywieniu bydła oraz ich wprowadzenia na rynek.

Trouw Nutrition, światowy lider produkcji innowacyjnych, specjalistycznych pasz dla zwierząt, preparatów mlekozastępczych, premiksów oraz dostawca rozwiązań żywieniowych dla branży hodowlanej, otworzył swój nowy ośrodek badawczy „Calf & Beef Research Facility” niedaleko holenderskiego miasta Boxmeer. Najnowocześniejsza infrastruktura i sprzęt pozwolą nowemu ośrodkowi zaangażować się w zaawansowane badania, które mają na celu wzrost innowacyjności w żywieniu bydła. Naukowcy Trouw Nutrition będą stale współpracować z dwoma już prężnie działającymi ośrodkami badawczymi bydła mlecznego, również należącymi do Trouw: w Boxmeer (Holandia) i Burford (Kanada).

Knut Nesse, dyrektor generalny grupy Nutreco, oraz prof. Louise Fresco, rektor Uniwersytetu Wageningen, dokonali oficjalnego otwarcia ośrodka podczas specjalnej ceremonii, która zgromadziła ponad 300 uczestników, reprezentujących przemysł i środowiska akademickie z całego świata. Zgromadzeni goście wzięli także udział w dwudniowym sympozjum, obejmującym wykłady wiodących światowych specjalistów w dziedzinie żywienia bydła oraz wycieczkę po nowo otwartym ośrodku.

Newralgicznym kierunkiem w światowej produkcji, zarówno mleka jak i wołowiny, jest lepsze zrozumienie, w jaki sposób zmaksymalizować cały genetyczny potencjał zwierzęcia. Nauka kieruje nas do samego początku jego życia, jako kluczowego okresu, w którym możemy osiągnąć znaczące przyrosty. Nasze rozszerzone możliwości prowadzenia badań pozwolą przyjrzeć się temu zagadnieniu. Szacuje się, że do 2050 roku liczba ludzi na świecie wzrośnie o 30%, a zapotrzebowanie na mleko i mięso podwoi się. Sprostanie tym wymaganiom jest wyzwaniem dla przemysłu rolnego. Calf & Beef Research Facility odgrywa zatem ważną rolę w poszukiwaniu nowych rozwiązań żywieniowych, które sprostają rosnącym potrzebom i zaspokoją je w efektywny i zrównoważony sposób. Nowo otwarty ośrodek badawczy, jako kolejny wśród 5 działających już centrów R&D rozmieszczonych na całym świecie, zwiększa potencjał innowacyjny Trouw Nutrition – komentuje dyrektor Trouw Nutrition Research & Development, prof. Leo den Hartog.

W ośrodku znajdują się cztery główne sekcje: obora wolnostanowiskowa dla młodzieży, dwa sektory dedykowane karmieniu cieląt – jeden podzielony na indywidualne boksy, drugi obejmujący zagrody dla grup zwierząt z automatycznymi dozownikami pokarmu, monitorującymi zachowanie każdego z cielaków. W ośrodku znajduje się także sekcja, w której prowadzone są badania nad metabolizmem – fizjologią i strawnością.

Za: Trouw Nutrition

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności