fbpx

Nowe zagrożenia dla upraw. Na roślinach bakterie, których wcześniej nie stwierdzano

IOR-PIB informuje, że w tym roku na terenie województw wielkopolskiego, dolnośląskiego i podkarpackiego odnotowano przypadki występowania bakterii patogenicznych na roślinach, które dotychczas nie były ich gospodarzami.

Samasz loteria - baner

W ostatnim czasie obserwujemy wzrost zagrożenia ze strony patogenów bakteryjnych, które pojawiają się na nowych roślinach żywicielskich. Powodem są zmieniające się warunki klimatyczne.

  • groch, soja, dereń – wykryto obecność Pantoea agglomerans, bakterii powodującej choroby m.in. kukurydzy, gryki, sorga i cebuli;
  • soja – pojawiła się bakteria Pantoea ananatis, znana z atakowania innych roślin, ale po raz pierwszy wykryta na soi;
  • kukurydza – stwierdzono obecność Kosakonia cowanii, patogenu dotychczas znanego z porażania soi;
  • pomidor – wykryto bakterię Enterobacter cloaceae subsp. dissolvens, dotąd nienotowaną na pomidorze, ale atakującą inne rośliny jak kukurydza, cebula czy ryż;
  • zatrwian – zidentyfikowano obecność Pseudomonas syringae, bakterii patogennej dla ponad stu gatunków roślin, ale nieobserwowanej wcześniej na zatrwianie.

Przy ocieplającym się klimatem, w warunkach zwiększonej wilgotności wzrasta ryzyko zmiany zakresu gospodarzy przez różne gatunki bakterii patogenicznych dla roślin uprawnych.  Niektóre bakterie, które w normalnych warunkach są niegroźne, mogą stać się patogenami w sprzyjających warunkach środowiskowych, prowadząc do strat w plonach, czytamy w komunikacie IOR-PIB.

W ostatnich latach obserwuje się występowanie patogenów bakteryjnych roślin wykrywanych na coraz to nowych roślinach żywicielskich. Jak dotąd są to jedynie przypadki pojedynczych ognisk chorobowych. Jednak musimy liczyć się z tym, że będziemy stwierdzać patogeny na roślinach, które dotychczas nie były w ich kręgu zainteresowania.

Wg IOR-PIB występowanie wymienionych gatunków bakterii stwarza zagrożenie dla upraw roślin, ponieważ może znacząco utrudnić, lub wręcz uniemożliwić realne oszacowanie ryzyka fitosanitarnego, a w konsekwencji zastosowania odpowiedniego programu ochrony. Co gorsza objawy chorób powodowanych przez te bakterie nie są specyficzne i mogą być łatwo mylone z chorobami grzybowymi lub z objawami niedoborów pokarmowych czy działania niekorzystnych warunków środowiska.

Agromix baner gif

Baner Bayer Conviso one
Baner Danko Alegoria
Baner webinarium konopie
Baner agroshow

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.

×PGE dystrybucja