W związku z ociepleniem klimatu oraz coraz liczniejszym przechowywaniem ziemniaków w kontrolowanych warunkach przechowalniczych, istnieje możliwość zawleczenia szkodliwych gatunków. Do ważnych należy Skośnik ziemniaczak (Lepidoptera: Galechiidae) – Phthorimaea operculella.
Są to szkodnik przeważnie cieplejszej części Europy i basenu Morza Śródziemnego, informuje dr inż. Tomasz Erlichowski, IHAR – PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie. Motyle, jaja, gąsienice i poczwarki zimują głównie w przechowalniach ziemniaków. Larwy koloru białoróżowego, długości 10-12 mm. Poczwarka (kokon) oprzędziona, 12 mm długości, umiejscowiona w bulwie. Samice składają jaja na bulwach w przechowalni, ale także na liściach roślin w polu (w krajach śródziemnomorskich), larwy rozwijają się z jaj składanych na polu,gryzą liście, następnie przenikają do ogonków liściowych i łodyg oraz podążają do bulw. Póki co, rozwój na polu w naszych warunkach jest mniej realny, natomiast w przechowalniach może stanowić zagrożenie! Ponieważ rozwój w przechowalniach jest ciągły, nawet do 6 pokoleń rocznie w rejonach śródziemnomorskich. Skośnik ziemniaczak (gąsienice) powoduje w przechowalni ciężkie uszkodzenia miąższu bulw, praktycznie prowadzące do rozkładu przechowywanych ziemniaków (nawet do 6 gąsienic w 1 bulwie) i wtórnego porażenia chorobami bakteryjnymi i grzybowymi. W szklarniach może uszkadzać także pomidory.