Nowalijki witajcie!

0
875

Okres wiosenno-letni to czas, kiedy rynkiem konsumpcyjnym zawładnęły nowalijki, czyli świeże warzywa. Zaliczamy do nich sałatę, rzodkiewkę, szczypiorek, bób, kalarepkę, botwinkę, młodą włoszczyznę, świeży szpinak i rabarbar. Ich widok cieszy nasze oczy tym bardziej, że po długim okresie jesienno-zimowym jesteśmy wręcz spragnieni tych niezwykle kolorowych, wiosennych warzyw. Nowalijki kojarzą się nie tylko z urozmaiceniem naszego jadłospisu, który zimą jest dość ubogi w warzywa ale również dostarczają wielu witamin i składników mineralnych, które w okresie wiosennym są nam niezwykle potrzebne.

Właśnie na ten nowalijkowy czas firma Nickerson-Zwaan oferuje swoim klientom rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek i pietruszkę naciową.

Z oferty rzodkiewkowej proponujemy wypróbować Nowość Farito F1 (optymalne terminy siewu: od połowy kwietnia do 1 września). Ze względu na silny wigor zalecane jest obniżenie normy wysiewu o 5%. Farito F1 tworzy zgrubienia kuliste o średnicy 35-55 mm, czerwone, intensywnie wybarwione i błyszczące, po umyciu długo zachowujące połysk. Odmiana ta wykazuje wysoką tolerancję na mączniaka.
Wciąż jednak podstawową odmianą do wielkotowarowej produkcji gruntowej przez cały okres wegetacji jest odmiana Charito F1. Optymalne terminy siewu: od 20 marca do 1 września. Odmiana ta wytwarza zgrubienia kuliste o średnicy 35-45 mm, czerwone, bardzo gładkie i intensywnie wybarwione, po umyciu długo zachowujące połysk. Charito F1 to wysoki plon pęczków z hektara.
W terminach od wiosny do jesieni (od 1 kwietnia do 1 września) polecana jest odmiana Sunto F1, wyjątkowo odporna na wysokie temperatury, o zgrubieniach kulistych powyżej 35 mm, intensywnie czerwonych , gładkich i bardzo błyszczących, idealnie białych na przekroju.
Nie należy zapominać o ustalonej ale niezawodnej odmianie Marabelle polecanej do uprawy w terminach od początku kwietnia do końca sierpnia. Odmiana ta nadaje się również do uprawy pod włókniną. Tworzy zgrubienia średnicy 35-50 mm.
Dla producentów, którzy chcieliby poszerzyć i wzbogacić ofertę rzodkiewkową polecamy – z firmy Vilmorin – odmiany w typie paluszek, czerwono-białe, do uprawy od wiosny do jesieni. Odmiana Expo F1 (optymalny termin siewu: od 1 kwietnia do 1 września) charakteryzuje się zgrubieniem cylindrycznym z białym końcem – w 2/3 czerwone a w 1/3 białe, intensywnie wybarwionym, z cienkim korzonkiem. Druga propozycja to odmiana Fluo F1 o podobnym kształcie ale wybarwiona na czerwono w 3/4 długości. W wysokiej temperaturze udział części białej wzrasta. Zalecane terminy siewu tej odmiany: od 1 marca do końca września.

Inny gatunek, najbardziej popularny w tym okresie wśród konsumentów, to sałata. I tu jest z czego wybierać. Oferta firmy to zarówno odmiany masłowe i kruche jak i liściowe: fryzowane i dębolistne. Wśród odmian masłowych uwagę zwraca Nowość z firmy Vilmorin – Zeralda – polecana do uprawy całorocznej w gruncie. Główki są dość duże, jasnożółtozielone, bardzo plastyczne i bardzo smaczne. Odmiana ta sprawdza się nawet w gorszych warunkach uprawy, dobrze zachowuje się w bardzo wysokich temperaturach. Również w transporcie świetnie sobie radzi a do tego jest odporna na mączniaka rzekomego rasy 1-25 oraz na mszycę (Nr:0).
Kolejną propozycją firmy Vilmorin jest odmiana Mistress, do uprawy na zbiór późnowiosenny, letni i wczesnojesienny z bardzo dobrą odpornością na wysokie temperatury. Główki są jasnozielonożółte z lekkim połyskiem, luźne, szerokie i lekko spłaszczone, bardzo dobrze zamknięte od spodu. Odmiana ta wyróżnia się trwałością pozbiorczą oraz odpornością na mszycę (Nr:0).
Nie należy zapominać o sprawdzonej i bardzo cenionej odmianie Sunny, która tak jak żadna ma wspaniale jasnozielonożółte liście w typie Blondie preferowane przez większość polskich konsumentów. Polecana jest do uprawy zarówno w terminie wiosenno-letnim jak i jesiennym, pod osłonami i w polu.
Ciekawą propozycją firmy Nickerson-Zwaan jest odmiana Sunstar, która tworzy luźne, szerokie główki średniej wielkości, zamknięte od spodu. Liście jasnozielonej barwy, błyszczące powoli wypełniają główkę – początkowo może być sprzedawana w formie rozety. Zdecydowanie przewyższa pozostałe odmiany odpornością na wysokie temperatury.
Wśród odmian sałaty kruchej uwagę zwraca odmiana Jefferson tworząca bardzo duże główki, o jasnozielonych liściach ze srebrzystym przebarwieniem. Polecana jest na świeży rynek i dla przemysłu przetwórczego, na gotowe zestawy surówkowe (wysoki plon). Z kolei odmiana Brenson polecana jest do pakowania ze względu na wielkość główki i ściśle przylegające liście. Idealna do pakowania jest również sprawdzona i łatwa w uprawie odmiana Robinson, która charakteryzuje się jasnozielonymi liśćmi ze srebrzystym zabarwieniem, lekko karbowanymi na brzegu. Główki są dobrze zwinięte, średniej wielkości o bardzo gładkim, zamkniętym spodzie.
Z sałat liściowych firma Nickerson-Zwaan proponuje odmianę Cancan o fryzowanych, jasnozielonych liściach, niezwykle smacznych. Polecana jest do pakowania w torebki w formie całych rozet lub do mieszanek liści. Ofertę sałat liściowych poszerza firma Vilmorin, która proponuje odmiany dębolistne o pełnej odporności na mącznika rzekomego oraz na mszycę. Polecane są zarówno do sprzedaży w główkach jak i dla producentów gotowych mieszanek. Quenty to nowa odmiana o jasnozielonych, błyszczących liściach, do uprawy całorocznej podobnie jak Gourmandine, której liście charakteryzują się wiśniowoczerwonym kolorem.

Pisząc o nowalijkach nie sposób pominąć cebulę szczypiorową. Nickerson-Zwaan ma w swojej ofercie dwie odmiany: wczesną Savel, polecaną do uprawy od wiosny (także wczesnej szklarniowej) do jesieni, również do uprawy przedłużonej na zbiór jesienny pod osłonami oraz średniowczesną Carel do uprawy przez cały sezon wegetacji. Obie odmiany nadają się na zbiór pęczkowy (całe rośliny) lub wielokrotny w postaci ciętego szczypioru.

Ofertę nowalijek dopełnia pietruszka naciowa Gigante d’Italia (Vilmorin), do uprawy przez cały okres wegetacji. Odmiana charakteryzuje się intensywnym wzrostem i tolerancją na niekorzystne warunki uprawy. Liście są gładkie, intensywnie zielone o silnym zapachu. Polecana jest zarówno na świeży rynek jak i dla przemysłu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności