Ministerstwa rolnictwa pomysł na poprawę sytuacji na rynku wieprzowiny. Projekt ustawy w tej sprawie już jest.
Już jakiś czas temu Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się do ministerstwa rolnictwa o podjęcie działań, które mogłyby poprawić sytuację ekonomiczną gospodarstw trzodziarskich oraz zapobiec skutkom obecnej sytuacji kryzysowej na tym rynku. W związku z tym, resort rolnictwa poinformował, że w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1308/2013 są zawarte przepisy, które mogą wzmocnić pozycję producentów wieprzowiny w łańcuchu dostaw żywności. Jak?
W powyższym rozporządzeniu, każde z państw członkowskich mają możliwość ustanowienia prawa krajowego, według którego dostarczanie produktów rolnych w danych sektorach będzie przedmiotem pisemnej umowy. Czyli, na rynku trzody chlewnej i wieprzowiny, również.
W projekcie zmiany ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw proponuje się, aby (poza sprzedażą bezpośrednią), dostarczanie produktów rolnych należących m.in. do sektora wieprzowiny, przez producentów, grupę producentów, organizacje producentów albo zrzeszenia organizacji producentów do pierwszego nabywcy wymagało pisemnej umowy. W skrócie: skupujący wieprzowinę od producenta lub przetwórcy będzie musiał podpisać z nim umowę.
Nowa ustawa umożliwiłaby rolnikom lepsze planowanie produkcji i dostosowanie jej do zapotrzebowania. KRIR wskazuje również, że pomoże to na optymalizację kosztów produkcji, ograniczanie nieuczciwych praktyk handlowych oraz uporządkowanie relacji między producentami, a przetwórcami i handlowcami, wzmocnienie siły negocjacyjnej stron i ich pozycji konkurencyjnej na rynku Unii Europejskiej oraz na rynkach krajów trzecich. A jak będzie to wyglądało w praktyce? Jeśli tylko ustawa zostanie uchwalona, czas pokaże.
Renata Struzik, źródło: KRIR