Niezbędne jest bezpośrednie wparcie finansowe dla hodowców tuczników

Nie raz już hodowcy świń w Polsce byli w dołku, ale zwykle w krótkim czasie sytuacja na rynku trzody stabilizowała się. Teraz jak twierdzą sytuacja na rynku wieprzowiny jest tragiczna. Ceny skupu gwałtownie spadają poniżej jakichkolwiek progów opłacalności.

– W strefach objętych Afrykańskim Pomorem Świń podmioty skupowe wykorzystują sytuację oferując nawet 2,50 zł/kg. Produkcja trzody chlewnej to jedna z gałęzi wielkopolskiego rolnictwa. Przy słabych glebach jest to jeden z lepszych sposobów utrzymania rolnika i jego rodziny. W związku z tą sytuacją po raz kolejny apelujemy do władz o podjęcie działań interwencyjnych – informuje Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Aktualnie Wielkopolska produkuje około 35% krajowej podaży wieprzowiny. Jak podkreśla samorząd rolniczy, ten kierunek produkcji ma strategiczne znaczenie dla wielu rodzinnych gospodarstw rolnych, które gospodarują na słabej jakości, piaszczystych glebach. Dzięki produkcji trzody chlewnej ci rolnicy mają jeszcze jakąkolwiek szansę utrzymania swoich rodzin z działalności rolniczej.

– Dramatyczna stała się sytuacja producentów trzody chlewnej z powiatu poznańskiego oraz szamotulskiego ze względu na powstanie ogniska ASF na jednej z dużych ferm świńskich. Na tym obszarze, gdzie tradycyjnie znajduje się bardzo duża liczba rodzinnych gospodarstw rolnych zajmujących się produkcją trzody chlewnej, wprowadzone zostały drastyczne ograniczenia przez Wojewodę Wielkopolskiego oraz przez Komisję Europejską. Ograniczenia te powodują albo całkowitą niemożność sprzedaży tuczników albo ich sprzedaż po bardzo zaniżonych cenach – dodaje Walkowski.

Dlatego zdaniem Wielkopolskiej Izby Rolniczej niezbędne jest skierowanie pomocy dla producentów trzody chlewnej.

– Kilkukrotnie wnioskowaliśmy już o podjęcie przez stosowne władze działań, które pozwolą na zniesienie ograniczeń wynikających z nałożonych stref zagrożenia ASF. Skierowaliśmy również wniosek do Komisji Europejskiej o maksymalne skrócenie czasu i obszaru obowiązywania strefy niebieskiej. Uważamy, że dla przetrwania produkcji wieprzowiny w naszym kraju, niezbędne jest w chwili obecnej skierowanie bezpośredniego wsparcia finansowego dla producentów – podsumowuje prezes WIR.

Źródło: WIR

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności