fbpx
Strona głównaCenyRynek mięsaNiemcy: spadek produkcji wieprzowiny przy rosnących kosztach

Niemcy: spadek produkcji wieprzowiny przy rosnących kosztach

W 2022 r. w Niemczech ubito mniej niż 48 mln świń, co oznacza spadek w porównaniu z 52 mln rok wcześniej. Rosnące ceny gazu, energii, pasz wywierają presję na rolników.

W Niemczech hodowcy świń walczą z rosnącymi kosztami paszy, gazu i energii. Wzrost cen hurtowych tylko częściowo rekompensuje te koszty. Gwałtownie rosnące ceny gazu ziemnego na rynku europejskim i rosnące rachunki za energię dotykają produkcję zwierzęcą.

Dr Albert Hortmann-Scholten rzecznik Izby Rolniczej Dolnej Saksonii (LWK) podczas posiedzenia Izby oszacował, że w tym roku koszty produkcji wzrosną o 8 do 10 euro na prosię. Nie tylko wzrosną koszty prosiąt, podobny los czeka tuczniki, brojlery i kury nioski w Niemczech.

Rzecznik powiedział, że rosnące ceny pasz wywierają również presję na rolników, którzy kupują paszę zamiast ją produkować. „Każdy, kto kupuje dodatkową paszę, może odczuć, jak napięta jest sytuacja gospodarcza. Nawet przy lepszej cenie trzody chlewnej wynoszącej 2,05 EUR/kg wagi ubojowej.”

Prognozował, że produkcja wieprzowiny w Niemczech w tym roku zmniejszy się o blisko 7 proc. z powodu wzrostu kosztów produkcji i niskiego krajowego spożycia mięsa.

– Średnie spożycie mięsa w UE wynoszące 69 kg na mieszkańca w 2019 r. spadło do 67 kg na mieszkańca w 2021 r. – powiedział dr Hortmann-Scholten. Dodał, że Niemcy konsumują tylko 55 kg na mieszkańca, o 12 kg mniej niż przeciętny obywatel UE.

– Niemcy są na dole listy spośród krajów UE pod względem spożycia mięsa na mieszkańca. Tylko w Rumunii i Bułgarii konsumpcja jest niższa i wynosi odpowiednio 54 i 43 kg. Pod względem spożycia mięsa prym wiodą Hiszpania, Dania i Portugalia z 85, 83 i 81 kg spożycia na mieszkańca.

Dr Hortmann-Scholten podkreśliła, że ​​podczas gdy w Niemczech populacja świń osiągnęła najniższy poziom w ciągu ostatnich 25 lat, w Hiszpanii odnotowano w zeszłym roku wzrost o 5 proc. Mimo to trend wzrostowy w hiszpańskiej produkcji wieprzowiny również został zatrzymany ze względu na ceny pasz.

Obecnie Niemcy importują średnio 11 kg wieprzowiny na mieszkańca. Dr Hortmann-Scholten powiedziała, że ​​ta sytuacja „podważa standardy jakości” na niemieckim rynku wieprzowiny i z tego powodu niemieccy rolnicy uważają wprowadzenie etykiety pochodzenia za konieczne.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.