W najbliższą niedzielę Gdański Park Oliwski będzie gościł pomorskie gospodynie i gospodarzy, którzy z wędlinami prosto z wędzarni, świeżym chlebem z pieca, konfiturami z lasu, serami i tradycyjnymi wypiekami zaprezentują bogactwo kaszubskich i kociewskich zagród. 24 maja to dzień Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.
Pomorskie może pochwalić się 95 produktami wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych, co daje drugie miejsce w kraju. Podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania i szczególna oraz niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji i sposobami przetwarzania czy dojrzewania żywności – jak głoszą reguły podawane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które prowadzi rejestr.
Każdy region szczyci się recepturami, które zachowują naturalne metody wytwarzania, bez barwników, konserwantów i sztucznych dodatków. Dzięki kultywowaniu tradycyjnych metod wytwarzania produktów spożywczych mamy możliwość poznania kultury regionu, związków z naturą oraz skosztowania tych smacznych, pożywnych i jedynych w swoim rodzaju potraw. A będzie w czym wybierać. Ubiegłoroczna impreza zgromadziła 50 wystawców, którzy do poczęstunku mieli aż 20 tys. zwiedzających.
Podczas imprezy zostanie rozstrzygnięty konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2009 oraz przyznane nominacje do dorocznej nagrody Perła, przyznawanej jesienią podczas targów Polagra w Poznaniu.