Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego – cz. 2″ – to najnowsza książka profesora Andrzeja Januszajtisa, której promocja odbyła się wczoraj w Gdańsku. Z tej okazji można było posłuchać wykładu autora na temat “Tradycji kulinarnych w dawnym Gdańsku i na Żuławach” oraz muzyki z czterech stron świata w wykonaniu zespołu Zagan Acoustic.Organizatorami spotkania byli: Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna oraz Stowarzyszenie “Żuławy Gdańskie ” i Miasto Gdańsk.”
Publikacja Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie” przybliża niezwykłe smaki, które można odnaleźć w potrawach od lat znanych na terenach Pomorza. Gdańsk przed wiekami – w latach swojego rozkwitu – jako jedno z miast Hanzy i jeden z największych portów Europy był miejscem, gdzie zbiegały się drogi handlowe z różnych rejonów świata. Nie brakowało tu wówczas nowinek kulinarnych docierających ze wszystkich zakątków globu, co nie pozostało bez wpływu na gdańskie kulinaria. Mieszkańcy Żuław w swoich od lat przechowywanych przepisach znajdą również pozostałości po kuchni holenderskich menonitów, gdańskich Żydów, francuskich kuków okrętowych. Teraz wszyscy możemy rozsmakować się w tych daniach i potrawach, dzięki lekturze książki, która nie tylko zawiera przepisy, ale przede wszystkim zapoznaje nas z tradycją i historią Żuław.”