Analiza rynku mleka zawarta w raporcie Agro ING (przygotowanym przez ekspertów ING Banku Śląskiego) pokazuje, że w UE skup mleka po pierwszych pięciu miesiącach w dalszym ciągu jedynie minimalnie przekracza poziom skupu uzyskany w analogicznym okresie 2018 r.
Zdaniem ekspertów ING Banku Śląskiego na taki wynik wpływa widoczny spadek skupu mleka u dwóch największych unijnych producentów – we Francji i w Niemczech. Spadek produkcji mleka to również skutek redukcji pogłowia krów mlecznych m.in. w Holandii oraz w Niemczech.
– W Polsce istotnym czynnikiem, który mógł mieć wpływ na spadek skupu mleka w czerwcu była fala upałów. Dane Głównego Urzędu Statystycznego na temat skupu mleka w Polsce mogą potwierdzać to przypuszczenie. Po spadku wolumenu skupu mleka w czerwcu br. poniżej poziomu z czerwca 2018 r. (-1%), w lipcu skup był już o +1,7% wyższy niż w lipcu 2018 roku – informuje Waldemar Raczkiewicz, ekspert ekonomiczny ING.
Źródło: ING
Opracował: Krzesimir Drozd