Nie tylko pizza i makaron we Włoszech

0
540

Michelin wydał Czerwony Przewodnik Michelin Włochy 2010. W tym roku w przewodniku znalazły się 272 gwiazdkowe restauracje. Znawcy włoskiej kuchni wiedzą, że kraj ten oferuje o wiele więcej niż tylko pizzę i makaron. Ci, którzy cenią sobie niebo w gębie” mogą ruszyć śladami Czerwonego Przewodnika Michelin, w kierunku restauracji wyróżnionych gwiazdkami. We Włoszech znajduje się ich 272, z czego 229 z jedną gwiazdką, 37 z dwoma gwiazdkami i 6 wyjątkowych kuchni z trzema gwiazdkami.”

Restauracją, która w tym roku dołączyła do grona kulinarnych mistrzów świata wyróżnionych trzema gwiazdkami Michelin, jest Da Vittorio w miejscowości Brusaporto. Co ciekawe miejscowość ta, znajdująca się w regionie Lombardia na północy Włoch, ma zaledwie ok. 4 tys. mieszkańców i położona jest na powierzchni niespełna 5 km2. Nigdy więc nie wiadomo, do drzwi której restauracji zapuka inspektor Michelin i zechce ocenić dzieła jej kucharza. Prawdziwą perłę można znaleźć wszędzie, nawet w bardzo małym mieście.

Oprócz gwiazdek, Michelin przyznaje również wyróżnienia w postaci symbolu Bib Gourmand, który wskazuje na wyśmienitą kuchnię w korzystnej cenie. W Czerwonym Przewodniku Michelin Włochy 2010 znajdziemy 234 restauracje wyróżnione tym symbolem. Wśród nich, 23 otrzymały go w tym roku. W Polsce jedyną restauracją z symbolem Bib Gourmand jest warszawska restauracja U Kucharzy.

W przewodniku Włochy 2010 można znaleźć 6306 wyróżnionych miejsc we wszystkich kategoriach cenowych i jakościowych, w tym 3914 hoteli (z czego 394 alternatywnych miejsc noclegowych) i 2392 restauracje.

Gwiazdki przyznawane przez kulinarnych inspektorów Michelin to najbardziej pożądane odznaczenia wśród światowych restauratorów. Już samo znalezienie się w Czerwonym Przewodniku Michelin jest gwarancją świetnej kuchni – zdobycie gwiazdek to dowód osiągnięcia kulinarnego mistrzostwa.

W tym roku szanse na to mają również restauracje w Warszawie i Krakowie, bowiem już w marcu ukaże się Czerwony Przewodnik Main Cities in Europe 2010. W poprzedniej edycji tego przewodnika zostało wyróżnionych po 16 restauracji z obu tych miast.
A co oznaczają gwiazdki? Od 75 lat ich definicja pozostaje niezmienna. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie gwiazdki oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, natomiast trzy gwiazdki – wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży by zjeść w wyróżnionym lokalu. Trzeba także zaznaczyć, iż gwiazdki to jedynie ocena tego co znajduje się na talerzu klienta. Takie atrybuty lokalu, jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są oddzielnym symbolem skrzyżowanego widelca i łyżki.

Informacje dodatkowe:
Czerwony Przewodnik Michelin jest pierwszym przewodnikiem kulinarnym na świecie – numerem jeden zarówno pod względem ilości sprzedaży, jak też historii i reputacji. W ubiegłorocznej edycji Przewodnika Main Cities of Europe” znalazło się po 16 polskich restauracji z Warszawy i z Krakowa. Zielony Przewodnik Michelin jest stworzony z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów w sposób oryginalny i twórczy. Występuje on w 9 wersjach językowych. W polskiej wersji Zielony Przewodnik Michelin doczekał się 18 pozycji wydanych przez Wydawnictwo Bezdroża. http://www.michelin.pl