fbpx

Po wchodach kukurydzy czas na nawóz naturalny płynny. Najważniejsze informacje o gnojowicy i gnojówce

Gnojowica lub gnojówka mogą być stosowane pod wiele roślin, w różnych terminach i dawkach. Najlepiej składniki z tych nawozów wykorzystają rośliny o długim okresie wegetacji. Czym różnią się gnojówka i gnojowica?

Baner Kuhn

Gnojowica produkowana w  systemie bezściołowym jest płynną mieszaniną kału, moczu i wody. W zależności od zawartości suchej masy, wyróżnia się gnojowicę gęstą, zawierającą ponad 8 proc. suchej masy oraz rzadką, a więc mniej lub bardziej rozcieńczoną.  Z tego względu zawartość wody, jak też pochodzenie gnojowicy (bydlęca, świńska, z pomiotu ptasiego) decyduje o jej składzie i wartości nawozowej.

Pod względem efektu  nawozowego, a zwłaszcza przyswajalności zawartych w gnojowicy składników jest bardziej zbliżona do nawozów mineralnych niż obornika. W porównaniu z obornikiem zawiera 3-4 razy mniej suchej masy, nieco mniej azotu i fosforu oraz około 2 razy mniej potasu. Jednak składniki te, zwłaszcza N, są znacznie lepiej przyswajalne niż z obornika, ale nieco słabiej niż z nawozów mineralnych. Z kolei P, K i Mg są w podobnym stopniu dostępne z gnojowicy jak  z nawozów mineralnych.

W 1 m3 gnojowicy (1000 l) znajduje się przeciętnie 4 kg azotu (N) i potasu (K2O) oraz 2–3 kg fosforu (P2O5). Poza tym, podobnie jak w oborniku, występują pewne ilości wapnia (3–3,5 kg CaO), magnezu (ok. 1 kg MgO), siarki, sodu, chloru i mikroelementów, zwłaszcza Zn i Mn.

Należy odróżniać gnojowicę od gnojówki

Gnojówkę stanowi przefermentowany mocz zwierząt przesiąkający przez ściółkę. Gnojówka zawiera w 1m3 przeciętnie 3,5 – 4,5 kg N, od 3 kg (świńska) do 7 kg (bydlęca) K2O, minimalne ilości P,  znaczne ilości Mn, Zn i B oraz niewielkie pozostałych mikroelementów.

Baner Kioti
SDF baner
Zawartość i ilość wnoszonych makroelementów w dawce 30 m3/ha gnojowicy i gnojówki
Nawozy płynne Zawartość składników w proc.  Dawka  składników w kg/ha 
  N        P2O5        K2O         MgO    N         P2O5         K2O         MgO
Gnojowica:

– bydlęca

– świńska

 

0,36      0,2         0,40          0,09

0,44      0,3         0,38          0,07

 

108          60           120             27

132          90           114             21

Gnojówka:

– bydlęca

– świńska

 

0,45         –           0,7             –

0,35         –           0,3             –

 

135             –            210             –

105             –              90             –

Stosowanie gnojowicy i gnojówki

Gnojowica lub gnojówka mogą być stosowane pod wiele roślin, w różnych terminach i dawkach.

  • po zbiorze zbóż, po czym należy jak najszybciej przyorać lub stalerzować  ściernisko, a następnie wysiać międzyplony, np. gorczycę białą lub facelię. Zapobiegnie to ulatnianiu amoniaku i stratom azotu, jak też umożliwi szybszą mineralizację przyoranej słomy i wytworzenie z niej związków próchnicznych. Tego typu wariant możliwy jest przy planowanym wysiewie roślin jarych lub późno wysiewanych (w XI) odmian pszenic, np. przewódkowych,
  • przed uprawkami poprzedzającymi siew roślin ozimych, np. rzepaku, ewentualnie (w słabszych stanowiskach) pszenic. Zaleca się wówczas dawkę gnojowicy – do 15 m3,
  • przed uprawkami wiosennymi, pod niektóre rośliny jare, w tym kukurydzę i okopowe oraz (w mniejszych dawkach) pod inne, w tym zboża jare,
  • wczesną wiosną  oraz po zbiorze kolejnych pokosów na łąkach,
  • w trakcie wegetacji kukurydzy lub roślin okopowych. W tym celu niezbędny jest odpowiedni sprzęt, umożliwiający ich rozlew w międzyrzędziach.

Ustalając ich dawkę tych nawozów, należy brać pod uwagę ilość wnoszonego azotu, zwłaszcza jesienią pod oziminy, by nie przeazotować roślin. Stąd zaleca się jednorazowo od 15 do 50 m3, czyli od 15 do 50 tys. l/ha.

Niekiedy gnojowica rozlewana jest w okresie późnej jesieni lub wczesnej wiosny, a więc upływa dość długi okres pomiędzy jej aplikacją, a wegetacją roślin. Mogą wówczas wystąpić straty składników, zwłaszcza N w wyniku wymywania, bądź ulatniania. Mniejsze straty wystąpią w dnie pochmurne, z umiarkowanymi opadami i przy niższych temperaturach, a także po zruszeniu wierzchniej warstwy gleby po ich rozlewie. Stąd trudno ostatecznie wyrokować o  wartości tych nawozów, zwłaszcza pod względem wykorzystanego azotu.

Spotkałem się też z dolistnym stosowaniem gnojówki rozcieńczonej wodą (3-4 razy więcej wody) w zasiewach zbóż i rzepaku. Ze względów sanitarnych tego typu zabieg nie jest jednak polecany.

Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.