fbpx

Nawożenie pszenicy jarej. Jakie składniki nawozowe stosować?

Pszenica jara w porównaniu z pszenicą ozimą zawiera więcej azotu i fosforu w ziarnie oraz więcej potasu w słomie. Jest to roślina średnio wrażliwa na niedobór fosforu i potasu, a w stosunku do potasu jej wymagania pokarmowe są wyższe od pszenicy ozimej. Przyjmuje się, że w celu wytworzenia 100 kg ziarna wraz z odpowiednią ilością słomy roślina ta wymaga średnio 7,6 kg składników mineralnych.

Baner Kuhn

Z plonem 4 t ziarna pszenicy jarej z powierzchni 1 ha wynoszone jest około 300 kg łącznie azotu, fosforu, potasu oraz magnezu i wapnia, w tym 48 kg P2O5 i 104 kg K2O. W celu określenia wymagań nawozowych pszenicy jarej na glebach ubogich w fosfor i potas należy do wymagań pokarmowych dodać dawki fosforu i potasu poprawiające zasobność gleby, które najczęściej wynoszą około 40 – 60 kg P2O5 i 30 – 50 kg K2O.

Plon pszenicy jarej w dużym stopniu stabilizowany jest przez magnez, dlatego też na glebach ubogich w ten składnik pokarmowy należy stosować nawozy z udziałem magnezu, względnie aplikować nawozy magnezowe. Na wytworzenie plonu ziarna na poziomie 4 t/ha pszenica jara potrzebuje około 16 kg MgO oraz 25 kg CaO. Na glebach ubogich w przyswajalne formy siarki zalecane jest również stosowanie tego składnika nawozowego.

Pszenica jara należy do roślin wymagających gleb bogatych w azot. W uprawie tej rośliny powinno się stosować od około 20 do 30 kg azotu na każdą tonę zakładanego plonu ziarna. Najczęściej azot podawany jest w dwóch dawkach, a mianowicie 60% dawki całkowitej przed siewem roślin oraz 40% w okresie od końca krzewienia lub początku strzelania w źdźbło do fazy drugiego kolanka. W przypadku aplikacji dawki całkowitej azotu większej niż 100 kg/ha pierwiastek ten można wnosić w trzech dawkach, z których trzecią najczęściej stosuje się na początku kłoszenia.

Podział dawki azotu wpływa na zwiększenie zawartości białka, przede wszystkim glutelin i prolamin, czyli frakcji zapasowych tworzących kompleks glutenowy. U odmian jakościowych i chlebowych zwiększenie nawożenia azotowego i podział dawek azotu wpływa na wzrost zawartości glutenu oraz indeks glutenu. W uprawie pszenicy jarej występujący w okresie krzewienia niedobór azotu wpływa na obniżenie wykształcenia pędów kłosonośnych, zaś w okresie późniejszym – na redukcję wcześniej wytworzonych rozkrzewień.

Baner Kioti
SDF baner
Baner McHale
baner forum profi
Baner Kuhn

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najpopularniejsze posty

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.