reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Nawożenie gnojowicą i pofermentem bez strat azotu jest możliwe

Gnojowica, poferment to doskonałe nawozy, ale szybko tracimy z nich azot. Możemy ograniczyć starty i zatrzymać azot w glebie dla roślin. Dodatek stabilizatora azotu pozwala lepiej wykorzystać potencjał z tych nawozów.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Gnojowica to cenny nawóz naturalny. Źródło azotu i innych składników pokarmowych dla roślin Jej skład zależy od tego, od jakich zwierząt pochodzi, od ich wieku, sposobu odżywiania, jakości paszy oraz od rozcieńczenia wodą.

W trakcie nawożenia gnojowicą i po jej zastosowaniu tracone są znaczne ilości azotu w formie uwalnianego do atmosfery amoniaku i podtlenku azotu. Jony amonowe zawarte w gnojowicy są przekształcane w azotany (nitryfikacja) i duże ilości azotu w formie azotanów są wymywane do wód gruntowych.

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

Poferment to pozostałość po produkcji biogazu z różnych surowców lub odpadów organicznych. Poferment z biogazowni cechuje się dobrą wartością nawozową (zależy od rodzaju surowców), zbliżoną do nawozów naturalnych. Nawet ok. 80 proc. azotu ogólnego w pofermencie jest w formie amonowej. Jest to forma, którą rośliny pobierają bezpośrednio i wbudowują w związki organiczne.

reklama
baner bayer
reklama
baner MChale

Jednakże także przy nawożeniu pofermentem problemem środowiskowym jest emisja amoniaku i wynikające z tego straty azotu w nawożeniu. Pamiętajmy, że im jest cieplej podczas nawożenia to proces nitryfikacji zachodzi szybciej. Wykazano, że około 70 proc. azotu może zostać wyemitowane do atmosfery po nawiezieniu pól pofermentem,

Zdając sobie sprawę z walorów jakie mają ww. nawozy, powinniśmy szukać rozwiązań, które ograniczą straty azotu. To kierunek, którym podąża Gospodarstwo Rolne w Bełczu Małym, w woj. dolnośląskim. Właściciele specjalizują się w produkcji bydła mlecznego i mleka. W gospodarstwie jest ok 1 tys. krów dojnych, a to oznacza wysoką produkcję nawozów naturalnych i konieczność ich zagospodarowania. Chcąc uniknąć strat azotu z nawozów zdecydowano się na dodawanie do nich stabilizatora azotu Vizura.

Dzięki stabilizatorowi azot z nawozów jest dłużej dostępny dla roślin. Musimy mieć bowiem świadomość, że przy temperaturze 5°C przemiana azotu do azotanów trwa 6 tygodni. Natomiast przy zastosowaniu stabilizatora azotu przemiana trwa 10 – 14 tygodni, czyli w glebie azot zostaje dłużej. Przy temperaturze 20°C przemiana trwa zaledwie 1 tydzień, a przy zastosowaniu stabilizatora azotu trwa 4 – 6 tygodni. Nie bez znaczenia jest szybkie wymieszanie ich z glebą.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI