Najwyższy czas wybrać odmianę rzepaku!

Coraz częściej występujące na terenie Polski anomalie pogodowe, w postaci m. in. bezśnieżnych, mroźnych zim, czy deficytu wody w sezonie wegetacyjnym niepokoją producentów rzepaku ozimego. Dlatego też coraz częściej wybierają oni odmiany zimotrwałe i tolerancyjne na warunki stresowe.

Firmy hodowlane wprowadzają coraz lepsze odmiany, jednak jak wybrać tę najlepiej sprawdzającą się w polskich warunkach uprawowych? Jak twierdzą eksperci, warto bazować na rejestracjach krajowych i wybierać te odmiany, które zostały przetestowane w warunkach klimatycznych naszego kraju, nie zapominając jednocześnie o zapewnieniu roślinie optymalnych warunków wzrostu i rozwoju, poprzez prawidłową agrotechnikę.

W Polskich warunkach klimatycznych, niebagatelne znaczenie wśród cech odmiany rzepaku ozimego determinujących powodzenie uprawy należy wyróżnić: zimotrwałość i mrozoodporność, odporność na patogeny oraz wysoki potencjał plonowania. Wszystkie te cechy posiadają polecane przez firmę Sumi Agro Poland odmiany – mieszańcowa ES Imperio F1 oraz populacyjna ES Valegro. W badaniach COBORU osiągnęły one czołowe pozycje.

ES Imperio F1 to odmiana o bardzo wysokim potencjale plonowania (124% wzorca w doświadczeniach PDOiR, COBORU 2016) i dobrym zaolejeniu − zawartość tłuszczu w nasionach wynosi prawie 48% s.m. nasion. Cechuje ją bardzo dobra zimotrwałość i mrozoodporność. Obecność genu RLM7 zabezpiecza rośliny przed najgroźniejszą chorobą rzepaku – suchą zgnilizną kapustnych. Odmiana jest także mało podatna na czerń krzyżowych i zgniliznę twardzikową. W przypadku tej odmiany zalecany jest późny termin siewu, a ilość wysiewu wynosi 400−500 tys. nasion na ha.

ES Valegro to odmiana o wysokim potencjale plonowania (106% wzorca w doświadczeniach PDOiR i COBORU 2016) i dobrym zaolejeniu − zawartość tłuszczu w nasionach wynosi ponad 50% s.m. nasion. Odmianę wyróżnia bardzo niska zawartość glukozynolanów. Cechuje ją bardzo dobra zimotrwałość i mrozoodporność oraz mała podatność na choroby m. in. suchą zgniliznę kapustnych i czerń krzyżowych. W przypadku tej odmiany zalecany jest wczesny termin siewu, a ilość wysiewu wynosi 500−600 tys. nasion na ha.

źródło: Sumi Agro Polska