fbpx
Strona głównaWiadomościNajpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce

Najpopularniejsze warzywa i owoce w Polsce

Najpopularniejszymi owocami w Polsce są jabłka, truskawki, czereśnie, śliwki, gruszki, maliny, wiśnie, borówki, porzeczki i aronia. Spośród wszystkich warzyw Polacy najczęściej jedzą pomidory, ogórki, cebulę, marchew, sałatę, paprykę, kalafiora i kapustę. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą zdrowia i odporności. Na początku wiosny eksperci polecają ich mrożonki, przetwory i soki.

W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy najpopularniejsze gatunki 2019 r.

Wśród warzyw najpopularniejsze są pomidory, w sezonie co najmniej raz w tygodniu, jadło je 93% badanych. 88% Polaków w 2019 roku jadło ogórki, 78% cebulę, 80% marchew, a 73% sałatę. Kapusta i kalafior jedzone są, co najmniej raz w tygodniu, przez odpowiednio 53% i 44%. Na kolejnych miejscach Polacy zadeklarował w 2019 roku konsumpcję dyni (41%), cukinii (25%) oraz brokułów (15%).

W 2019 roku najpopularniejszymi owocami były jabłka i truskawki. W sezonie, co najmniej raz w tygodniu, jadło je odpowiednio 85% i 83% Polaków. Maliny i czereśnie spożywało 59%, śliwki 54%, a gruszki 51%. 42% Polaków w sezonie co najmniej raz w tygodniu je wiśnie, już 38% borówki, a 24% czarne i czerwone porzeczki. Aronię 12% badanych.

Cieszą wyniki popularności jabłka. Polska jest liderem w ich produkcji w Europie. Sukces zawdzięczamy klimatowi, dużemu doświadczeniu polskich sadowników, które łączymy z nowoczesnymi metodami upraw zrównoważonego rolnictwa. Coraz szerzej znane są też ich walory smakowe i odżywczemówi Paulina Kopeć, sekretarz generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.

Jagodowe skarby, których bardzo nam dzisiaj potrzeba

Zachwyciliśmy się polskimi superowocami. W bardzo małej objętości mają bardzo dużą koncentrację związków antyoksydacyjnych. Wiele z nich działa silnie przeciwwirusowo. Starsi pamiętają, że na przeziębienie popularny był sok malinowy czy czarny bez. Podobne właściwości ma coraz szerzej doceniana aronia, a nawet nasza cebula. To jest dziś dobry czas by przypomnieć, że nasze zdrowie i odporność zależą od tego jak jemy i ile miejsca w tej diecie zajmują warzywa i owoce mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.

Poza sezonem – przetwory, soki i mrożonki

– Owoce i warzywa dziś dostępne są głównie w postaci przetworów, soków, dżemów oraz mrożonek. Korzystajmy z tego bogactwa, z czarnej porzeczki, soków z aronii, maliny, czarnego bzu. Na półkach i w ladach chłodniczych leżą skarby, których nam dzisiaj potrzebapoleca prof. Iwona Wawer.

Niemal wszyscy Polacy jedzą przetwory, najczęściej są to kiszonki, dżemy, soki, jednak z mniejszą częstotliwością niż warzywa i owoce surowe lub w potrawach. Nieco mniejszą popularnością cieszą się mrożonkiAgata Zadrożna, ekspert Kantar.

Zdecydowana większość Polaków jada warzywa i owoce także poza sezonem na dane warzywo czy owoc. Wśród owoców najczęściej są to truskawki i maliny, z warzyw sałata i papryka.

– Bardzo nas cieszy rosnąca popularność papryki, ale ważny jest też szerszy kontekst. Badania pokazują, że cały czas ilość warzyw i owoców w diecie Polaków jest niewystarczającamówi Paweł Myziak, Członek Zarządu Zrzeszenie Producentów Papryki RP.

Kiszonki straciły na popularności z uwagi na dostępność świeżych warzyw i owoców przez cały rok, ale teraz wracają. Dla niektórych są podstawową formą jedzenia warzyw poza sezonem. Chwalone są za prozdrowotne właściwości. Bywają kupowane, ale też przygotowywane w domu, szczególnie przez osoby mające dostęp do ogórków wyhodowanych samodzielnie lub przez rodzinę.

Mrożonki są patentem na szybkie i łatwe przygotowanie posiłku. Dają dostęp do zdrowych warzyw i owoców poza sezonem. Zwykle są kupowane, szczególnie wszelkiego rodzaju mixy warzyw, ale niektórzy robią je samodzielnie. Pojawiają się wątpliwości, czy są równie zdrowe jak świeże warzywa i owoce i czy trzeba je wcześniej rozmrozić, czy też można gotować zamrożone – wspomina Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Soki są chętnie pite szczególnie przez dzieci. Zwraca się uwagę na to, że uzupełniają dietę i mogą częściowo zastąpić warzywa i owoce. Chwalone są soki z jabłek, marchwi, buraków.

Smak jabłka jest bardzo popularny w przetworach – w sokach, nektar, napojach. Popularne owoce jagodowe dostępne są dziś w formie przetworów soków oraz mrożonek. Spożycie przetworów jest zwłaszcza w tych dniach bardzo istotne. Przetwory dostarczają nam wielu cennych i niezbędnych dla zdrowia składników. Dlatego zachęcamy do spożycia w jak największych ilościach mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

– Wyniki pierwszych sondaży realizowanych przez Kantar wskazują, że warzywa i owoce wciąż nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Projekt „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owocowe” prowadzi Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, ale jest to inicjatywa wszystkich organizacji sektora. Naszym wspólnym celem jest dotarcie do jak największej liczby konsumentów i potrzebna dziś promocja konsumpcjipodsumowuje Witold Boguta, Prezes Zarządu KZGPOiW.

Informacja prasowa: KZGPOiW

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.