Najlepszy miód pitny na świecie. Z Polski

Polska jest krainą mlekiem i miodem płynącą. To, że mlekiem, wiemy już od dawna. Ale, że miodem, i to pitnym – okazało się całkiem niedawno w Stanach Zjednoczonych.

Wyrabiane i spożywane od średniowiecza, tradycyjne polskie miody pitne są znane i doceniane na całym świecie. Największy międzynarodowy konkurs miodów pitnych, który odbył się w dniach 18-19 marca  w Stanach Zjednoczonych w miejscowości Broomfield, w stanie Colorado jest tego kolejnym potwierdzeniem. W kategorii „Traditional – Sweet” (miody pitne tradycyjne słodkie) złoty medal zdobył miód pitny Trójniak Niesycony, firmy Mazurskie Miody Bogdan Piasecki.

Miody pitne wytwarzano już w czasach starożytnych, w Polsce są znane od średniowiecza, a wspominano o nich już za czasów Piastów. Ten trunek zastępował wina i piwa. Historycznie do miodów pitnych dodawano też korzeni oraz różnorodne soki owocowe, co podnosiło ich jakość i zwiększało zainteresowanie produkcją, szczególnie wśród szlachty polskiej i litewskiej. W XVII wieku nastąpił powolny upadek miodosytnictwa z powodu powszechnej dostępności wódek pochodzących z coraz liczniejszych gorzelni. Na szczęście wysokiej jakości miody pitne przetrwały w klasztorach oraz na dworach szlacheckich dzięki czemu możemy dzisiaj cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem, które zależą od odpowiedniej proporcji między miodem a wodą, użytych przypraw ziołowo-korzennych, soków owocowych oraz zastosowanej technologii produkcji.

W zależności od technologii produkcji, miody pitne dzielimy na sycone i niesycone. Z uwagi na udział miodu w trunku w Polsce mamy wybór od czwórniaków do półtoraków. W innych krajach miody pitne klasyfikuje się według smaku oraz użytych dodatków owocowych czy ziołowych.

Miody niesycone są rzadkością na polskim rynku, lecz zdobywają sobie coraz liczniejsze grono wielbicieli. Różnią się aromatem i smakiem od miodów syconych. Dzięki odmiennej technologii produkcji zachowują odżywcze walory miodu pszczelego. Miody te stanowią doskonały aperitif, ale również świetnie nadają się na popołudniowy drink. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, a jeśli zostały doprawione przyprawami korzennymi, zyskują przy podaniu na gorąco. Czwórniaki natomiast dobrze jest lekko schłodzić – spożywane wówczas mogą być również do posiłków, jako odpowiedniki win stołowych. Tak podawane miody pitne niesycone z powodzeniem konkurować mogą z wieloma innymi wyrobami winiarskimi.

The Mazer Cup International jest najbardziej prestiżowym i największym na świecie konkursem poświęcony miodom pitnym. Organizowany jest już od 90 lat. Zawody odbywają się przez dwa dni. Pierwszy dzień poświęcony jest dla profesjonalnych producentów miodów pitnych posiadających swoje miodosytnie i sprzedających swoje trunki odbiorcom. Drugi dzień zarezerwowany jest na ocenę miodów pitnych domowej produkcji.

Trójniak Mazurski firmy Mazurskie Miody Bogdan Piasecki został najwyżej oceniony przez jurorów i nagrodzony złotym medalem. Ten napój swój miodowy zapach i lekko słodki, wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym,  szlachetnym miodom pszczelim pochodzącym między innymi z terenów Warmii i Mazur. Jest on wytwarzany według tradycyjnej staropolskiej receptury: na jedną objętość miodu pszczelego przypadają dwie objętości wody. Trójniak Mazurski to miód niesycony, co oznacza, że zachowuje wartości miodów pszczelich, ponieważ nie jest  poddawany obróbce termicznej. Producent należy do Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Za: ZP PRW

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności