Robert Echaust z Platinum Palace Residence z Poznania zdobył Kulinarny Puchar Polski 2011! Nazwisko najlepszego polskiego kucharza ogłoszono podczas uroczystej wieczornej Gali na zakończonych właśnie w Poznaniu targach POLAGRAA FOOD.
To on (wraz z pomocnikiem Jakubem Walczakiem) najlepiej poradził sobie z przygotowaniem konkursowej potrawy z policzków cielęcych z mięsa dojrzewającego i świeżych raków. Finalistów oceniało międzynarodowe jury złożone z uznanych mistrzów kucharskich z Europy: Loic Malfait z Wielkiej Brytanii, Jean Castadot i Luc Van den Bergh z Belgii, Luis Alves z Portugalii, Bruno Wahrbichler z Austrii oraz Ronald Szyslo z Niemiec. Przewodniczącym składu sędziowskiego zawsze jest Polak. Tym razem Adam Chrząstowski z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Zwycięzca KPP, czyli najlepszy kucharz w Polsce, otrzyma nagrodę wysokości 15 tys. złotych, atrakcyjne zagraniczne szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym oraz międzynarodową sławę i prestiż. Konkurs prowadzi Przemysław Kaczmarek z (Unilever Food Solutions) oraz celebrytka Agnieszka Cegielska.