Nadprodukcja cukru w Niemczech

0
460

Niemcy przewidują nadwyżkę produkcyjną na rynku cukru. Zbiory buraków cukrowych oszacowano na 25,657 mln ton, a średnią zawartość cukru w korzeniach na 17,95%. Nadprodukcja cukru w sezonie 2009/10 może wynieść 1,331 mln ton.

W sezonie 2009/10 Niemcom przysługuje kwota produkcyjna w wysokości 2,782 mln ton. Prognozy niemieckiego związku producentów cukru WVZ szacują produkcję cukru w bieżącym sezonie na 4,113 mln ton. Wraz z ubiegłoroczną wartością 116 371 ton, podaż krajowego cukru w Niemczech wyniesie aż 4,229 mln ton, co oznacza, że nadprodukcja wyniesie 1,331 mln ton, jak podaje raport FAPA/FAMMU. Wobec nadwyżki na rynku wewnętrznym Niemcy, podobnie jak Francja, która również spodziewa się nadprodukcji, domagają się zwiększenia kwoty eksportowej dla pozakwotowego cukru. Część nadwyżki produkcyjnej trafi z pewnością do sektora przemysłowego (kosmetyki, bioetanol).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności