Potencjał wzrostowy współczesnych ras świń często przewyższa fizyczne możliwości pobrania przez nie paszy. Za postępem genetycznym winno podążać właściwe żywienie, bez którego praca hodowlana nie miałaby sensu.
W dawce pokarmowej dla świń najważniejszy jest aminokwas lizyna i w stosunku do niego dostosowuje się ilości poszczególnych aminokwasów egzogennych, zwłaszcza metioniny z cysteiną oraz tryptofanu i treoniny wg. tzw. profilu białka idealnego. Pozwala ono na pokrycie zapotrzebowania na aminokwasy w proporcjach zbliżonych do składu ciała świń. Proporcje te (lizyna : metioniny z cystyną : treoniny : tryptofanu) dla grup technologicznych są następujące:
- prosięta odsadzone – 100 : 60 : 65 : 18
- tuczniki w pierwszym okresie tuczu – 100 : 65 : 67 : 19
- tuczniki w drugim okresie tuczu – 100 : 70 : 70 : 20.
Przestrzeganie tych proporcji pozwala na optymalne wykorzystanie białek w paszy, co w konsekwencji korzystnie wpływa na wskaźniki tuczu przy najmniejszym wydalaniu azotu do środowiska.
Tab.1. Poziom białka og. i aminokwasów egzogennych (w g) w 1 kg pasz stosowanych w żywieniu świń (IZ-PIB, 2014)
pasza | białko og. | lizyna | metionina | cystyna | treonina | tryptofan |
Jęczmień
Pszenica Pszenżyto Kukurydza Bobik Groch Poekstr. śruta rzepakowa Poekstr. Śruta sojowa Mączka rybna Mleko odtłuszczone w proszku Serwatka w proszku Drożdże pastewne |
110
119 122 90 268 216 351 430 647 327 122 426 |
3,8
3,3 4,1 2,5 16,5 15,5 19,0 25,9 50,4 25,2 9,5 29,4 |
1,8
1,9 1,8 1,9 2,1 2,0 7,4 5,8 18,8 8,2 1,7 6,4 |
2,5
2,7 2,6 2,0 3,2 3,2 8,4 6,7 7,5 2,6 2,6 4,2 |
3,6
3,4 1,2 3,2 9,1 8,2 15,4 16,6 27,8 14,4 7,2 20,4 |
1,4
1,3 3,9 0,7 2,3 2,0 4,6 5,7 7,8 4,6 1,7 4,7 |
Głównym źródłem aminokwasów jest białko pasz. Różnią się one znacznie, zarówno pod względem zawartości białka, jak i aminokwasów (tab.1). Zboża mają niską zawartość białka, podczas gdy rośliny strączkowe i oleiste oraz pasze pochodzenia zwierzęcego są bogate w białko. Białko roślinne, w porównaniu z potrzebami szybko rosnących świń zawiera za mało aminokwasów niezbędnych. Najczęściej brakuje lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu. Zapotrzebowanie świń na poszczególne aminokwasy jest względnie stałe i zależy od wieku zwierzęcia (tab.2).
Bilansowanie aminokwasów w diecie, zgodnie z zapotrzebowaniem zwierząt decyduje nie tylko o wykorzystaniu najdroższego składnika paszy jakim jest białko, ale także dla tego, że nadmiar każdego aminokwasu jest eliminowany, najczęściej w postaci amoniaku z moczem. Pociąga to za sobą wzrost ilości azotu wydalanego do środowiska. Poszukuje się więc metod umożliwiających dokładniejsze bilansowanie dawek pokarmowych. Jedną z takich jest stosowanie w żywieniu świń diety niskobiałkowej. I tak, obniżenie poziomu białka w diecie dla świń o 1% zmniejsza ilość wydalanego azotu o 10%. Dieta niskobiałkowa, bez szkody dla osiąganych przyrostów jest możliwa pod warunkiem uzupełniania aminokwasów limitujących przez dodanie ich w czystej formie.
Inną metodą jest normowanie aminokwasów w oparciu o aminokwasy przyswajalne, tj. wchłaniane w jelicie cienkim świń. Tylko te aminokwasy są wykorzystywane efektywnie przez organizm. W UE już od wielu lat funkcjonują programy mające na celu ograniczenie podaży białka w diecie przy zastosowaniu dodatku krystalicznych aminokwasów. W Polsce również są dostępne syntetyczne aminokwasy: L-lizyna, DL-metionina, L-treonina oraz DL-tryptofan.
Tab.2. Zapotrzebowanie na energię, białko i niezbędne aminokwasy w 1 kg mieszanek pełnoporcjowych dla świń w różnych etapach odchowu (Grela i in., 2009)
Wyszczególnienie | prosięta | warchlaki | tuczniki | ||||
Masa ciała (kg) | 3-5 | 5-7 | 7-12 | 12-25 | 25-45 | 45-75 | 75-100 |
Energia met. (MJ)
Białko og. (g) Lizyna og. (g) Metionina + cystyna (g) Treonina (g) Tryptofan (g) |
16-18
210-220 16-18 9,6-10,8 10,7-12,0 3,2-3,6 |
15-16
200-210 15-16 9,0-9,6 10,0-10,7 3,0-3,2 |
14-15
190-200 13,5-14,5 8,1-8,7 9,0-9,7 2,7-2,9 |
13,5-14,0
180-190 12,5-13,5 4,6-8,1 8,4-9,0 2,5-2,7 |
13,50
180 11,5 6,9 7,7 2,3 |
13,25
170 10 6,0 6,7 2,0 |
13,00
160 9,0 5,4 6,2 1,8 |
Wszystkie aminokwasy syntetyczne dodane do pasz w procesie trawienia wchłaniane są całkowicie w jelicie cienkim. Są więc w pełni dostępne dla organizmu, nie obciążając środowiska naturalnego szkodliwym azotem. Stosowanie dodatków syntetycznych aminokwasów ułatwia przygotowanie receptur mieszanek paszowych.
Autor: prof. dr hab. Tadeusz Barowicz, Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie