Nadchodzi koniec hossy na rynku mleka

Zgodnie z danymi publikowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jak też przez niezależne ośrodki badawcze obserwowany od kilku miesięcy wzrost cen na światowym oraz unijnym rynku mleka, spowodowany brakiem równowagi między popytem a podażą mleka i przetworów mlecznych uległ załamaniu.

Niedobory mleka w UE wynikające z limitowania przez system kwotowania produkcji mleka oraz rosnący popyt eksportowy skutkowały wzrostem cen mleka w skupie, a w konsekwencji również wzrostem cen mleka spożywczego i produktów mlecznych w handlu detalicznym, co odczuli również polscy konsumenci.

Obserwowany od kilku tygodni spadek cen podstawowych przetworów mlecznych będących przedmiotem międzynarodowej wymiany handlowej tj. odtłuszczonego mleka w proszku oraz masła już ma wpływ na kondycję polskich zakładów i w dalszej perspektywie może spowodować poważny kryzys w przemyśle mleczarskim. Zakłady mleczarskie w obawie przed utratą dostawców wahają się przed obniżką cen mleka w skupie i jednocześnie w warunkach zastoju popytu zmuszone są magazynować produkty wytworzone z droższego mleka lub sprzedawać je poniżej kosztów produkcji (głównie mleko w proszku).

reklama

Długotrwałe działanie w takich warunkach rynkowych nie jest możliwe, dlatego należy spodziewać się obniżki cen mleka w skupie, a w konsekwencji również spadku cen mleka spożywczego i przetworów mlecznych oferowanych konsumentom przez detalistów. Pewne kroki w tym kierunku uczyniły już duże sieci, ale nie jest to widoczne na półkach hipermarketów.

Elżbieta Nitecka
Dyrektor Biura
Zarządu Związku Prywatnych Przetwórców Mleka

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI