„Mogłem porównać nasze rolnictwo i austriackie. Nie mamy się czego wstydzić”

Nowości i sprawdzone odmiany kukurydzy, program hodowlany czy zakład nasienny w Geinberg – to wszystko można było zobaczyć podczas Międzynarodowego Dnia Kukurydzy Saatbau w Austrii. 30 sierpnia b.r. w austriackim miasteczku Schönering odbyła się I edycja tego wydarzenia z udziałem dystrybutorów z 20 krajów, rolników i przedstawicieli prasy branżowej.

baner kuhn

Na poletkach pokazowych firma Saatbau zaprezentowała ponad 100 odmian kukurydzy, w tym 30 dostępnych na polskim rynku. Przybyli na miejsce spotkania uczestnicy mogli je ocenić w praktyce. Pomagali im w tym przedstawiciele Saatbau, udzielając szczegółowych informacji i odpowiadając na wszelkie nurtujące pytania.

– Ideą Międzynarodowego Dnia Pola jest przybliżenie Państwu korzeni Saatbau i naszej tutaj działalności. Znaną zasadą jest, że lepiej raz zobaczyć, niż słyszeć sto razy. Dlatego tu dzisiaj jesteśmy – wyjaśniał Andriy Rekrut, head of business unit Central Europe.

Odmiany Saatbau

Na poletkach pokazowych szczególną uwagę zwracały odmiany nowe, zarejestrowane w tym roku w Polsce: Brigado i Ligato. Pierwsza z wymienionych to odmiana mieszańcowa dwuliniowa (SC), średniowczesna, FAO 250. Jest ona zarejestrowana na kiszonkę. Przez dwa lata osiągała najlepsze wyniki w grupie badanych odmian – wyróżniała się zwłaszcza w plonie suchej masy. Ligato to z kolei odmiana mieszańcowa dwuliniowa (SC) wczesna, FAO 230 zarejestrowana na kiszonkę. Wykazuje ona bardzo duży potencjał plonowania (zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę).

Kolejnymi odmianami, na które należało zwrócić uwagę, są Danubio, Casandro czy Assano. Są one dedykowane na różne typy gleb. Na wyróżnienie zasługuje Casandro – odmiana odniosła ogromny sukces sprzedażowy w zeszłym roku i bardzo dobrze dała sobie radę w tym tak bardzo trudnym sezonie suszy.

Warto też zwrócić uwagę na odmianę Norico, zarejestrowaną na ziarno. Rozwija się bardzo dynamicznie, w segmencie ziarnowym jest stabilna, posiada wysoki potencjał plonowania również na słabszych stanowiskach glebowych. Odmiana ta cechuje się dobrą zdrowotnością, jest tolerancyjna na wyleganie.

– Jestem pierwszy raz w Saatbau w Austrii. Jest to dla mnie ważne doświadczenie. Mogłem poobserwować, porównać odmiany, przyjrzeć się ich problemom, wymienić doświadczenia – mówił Mateusz Muzyka, rolnik z Ozorzyc k/ Wrocławia – Zobaczyłem odmiany, które u nas były siane dopiero jako matki, a tutaj są siane już jako hybrydy. Mogę sprawdzić, jak one wyglądają i jak rokują – kontynuował.

Baner Samasz

Stacja Hodowlana

W Schönering znajduje się Stacja Hodowlana firmy Saatbau Linz. Stąd są pozyskiwane nasiona bazowe form ojcowskich i matecznych do produkcji w Polsce. Odbywa się tutaj również hodowla nowych linii, form do rozmnożeń. Znajduje się tu centralna baza wszystkich komponentów i stąd firma pozyskuje niezbędne informacje do produkcji tych mieszańców w Polsce. – Przez ostatnie pięć lat w Polsce mieliśmy około 30 odmian hodowli Saatbau Linz, które produkujemy lub były produkowane na nasz rynek czy rynki zagraniczne – wyjaśniał Grzegorz Słonecki, dyrektor produkcji polowej i zaopatrzenia w firmie Saatbau Polska. – Nie wszystkie linie są łatwe, niektóre są np. zbyt późne do uprawy w polskich warunkach. Nauczyliśmy się przez lata doświadczeń oceniać przydatność tych komponentów matecznych do produkcji mieszańców kukurydzy u nas – dodał.

Międzynarodowy Dzień Kukurydzy był również bardzo istotny dla polskich dystrybutorów.

– Takich wyjazdów miałem sporo w swoim życiu, zawsze gwarantują one rozwój. Tutaj wrażenia są bardzo pozytywne, mogłem porównać hodowle oraz nasze rolnictwo do austriackiego i muszę powiedzieć, że nie mamy się czego wstydzić – mówił Michał Wiech, dystrybutor z Wyszkowa.

Największy Zakład Przerobu Kukurydzy w Europie

Podczas wizyty w Austrii, gospodarze umożliwili zwiedzenie Zakładu Przerobu Kukurydzy w Geinberg. Zakład powstał 4 lata temu, jest nowoczesnym i jednym z największych tego typu zakładem przerobu kukurydzy w Europie.

Budynek mieści się na powierzchni ponad 1 ha. Całkowita wydajność zakładu na sezon to 6-7 tysięcy ton. Czym się różni od zakładu w Środzie Śląskiej? – Ma niemal dwa razy większe moce przerobowe od naszego zakładu. Sama zasada produkcji kukurydzy nasiennej jest taka sama: kosz przyjęciowy, odkoszulkiwacz, stół selekcyjny, suszarnia, omłot, czyszczenie, kalibracja. Różnice są tylko w rozwiązaniach technicznych – objaśniał Grzegorz Słonecki. – Kosz przyjęciowy tutaj jest z dnem płaskim przesuwnyn, a w Polsce odbywa się koszowo grawitacyjnie. Odkoszulkiwacz tu jest z dużym bębnem, a u nas są z wałkami takie same jak na pikerach do zbioru kolb. Nowoczesna suszarnia, która umożliwia pełen monitoring wilgotności i temperatury suszenia, – dodał

Autor: Wioletta Dziedzic

SDF baner
Baner KWS
Baner Delaro Forte

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.