Mocny pakiet korzyści

Roli potasu i magnezu w żywieniu człowieka i nawożeniu roślin oraz wskazaniu ważnych cech tych makroelementów w plonowaniu poświęcona była konferencja zorganizowana 26 listopada w Warszawie przez firmę K + S Polska .

Jak w swoim wystąpieniu podkreślił Ershad Tavakol, ekspert z Institute of Applied Plant Nutrition  z Getyngi, wśród składników odżywczych, które są niezbędne dla roślin w warunkach stresu, takich jak ciepło i susze, są potas i magnez . Potas, jako jeden z powszechnie znanych składników rozpuszczalnych w komórkach ma najwyższe pobranie zaraz po azocie i w największym stopniu bierze udział w tworzenia biomasy rośliny, wpływa na potencjał osmotyczny roślin.  W związku z tym dostępność potasu w okresach suszy pomoże roślinie zmaksymalizować pobranie wody przez korzenie, pod wpływem wyższego potencjału wodnego. Jednocześnie potas jest głównym pierwiastkiem, który pomaga roślinom w regulowaniu działania aparatów szparkowych i zoptymalizowaniu ilość transpiracji, która przyczynia się do poprawy efektywności wykorzystania wody w roślinie. Dlatego zoptymalizowane stosowanie K pomoże roślinie utrzymać ich normalne funkcjonowanie i zmniejsza wpływ warunków stresowych.

Natomiast magnez jest kluczowym składnikiem odżywczym obecnym w cząsteczce chlorofilu, ułatwiającym roślinie absorbcję energii światła słonecznego i przekształcenie jej w energię chemiczną wymaganą do fotosyntezy.

– Badania pokazują, że oprócz potasu również magnez pozytywnie oddziałuje w roślinie na EWW. Mg i K są również zaangażowane w aktywację wielu ważnych enzymów w roślinach. Po zbudowaniu węglowodanów w procesie fotosyntezy, te dwa pierwiastki ułatwiają ich przemieszczanie do innych organów, takich jak nasiona czy owoce – mówi Ershad Tavakol.

Zdaniem Dominika Młodeckiego, dyrektora zarządzającego K + S Polska sp. z .o.o. jedynie poprzez regularne i odpowiednie nawożenie potasem i magnezem można uzyskać stabilne i wysokie plony. Idealnym jak zaznacza Modecki źródłem tych fundamentalnych makroelementów są naturalne surowce, na bazie, których produkowane są nawozy K + S Kali – gwarantujące oryginalne, rozpuszczalne i w pełni przyswajalne składniki.

Korn-Kali to idealne połączenie chlorku potasu, unikalnego minerału Kizerytu oraz sodu. Tak połączone składniki pokarmowe, które są naturalnego pochodzenia i są w pełni rozpuszczalne w wodzie idealnie wpisują się w potrzeby polskiego rolnictwa.

– Cechą wyjątkową Korn-Kali jest jego skład. Korn-Kali zawiera magnez z naturalnego minerału kizerytu, co gwarantuje, że nawóz nie tylko szybko się rozpuszcza, ale również, że wszystkie składniki pokarmowe w nim zawarte mogą być szybko pobrane przez roślinę. Wchłanianie magnezu z Kizerytu przebiega niezależnie od warunków środowiska, takich jak np. pH gleby. Proporcje potasu do magnezu i siarki są dobrze zbilansowane, aby skutecznie zaspokoić podstawowe potrzeby roślin na te składniki pokarmowe.

Firma K+S oferuje coś więcej niż tylko nawóz. Korn-Kali to owoc wieloletniego doświadczenia zarówno produkcyjnego, jak również doradztwa rolniczego. Korn-Kali charakteryzuje się doskonałymi parametrami użytkowymi, które są równie ważne dla rolnika jak sam skład. Granula tego nawozu jest odpowiedniej wielkości, twardości i wyrównania, dzięki czemu Korn-Kali można rozsiewać z dużą dokładnością nawet na 36m szerokości roboczej. Jest to cecha coraz częściej poszukiwana przez gospodarstwa. Wszystkie te elementy, czyli idealne połączenie składników pokarmowych, ich rozpuszczalność i naturalne pochodzenie jak również wiedza i doświadczenie budowane wspólnie z rolnikami przez wiele lat tworzą mocny pakiet korzyści – podsumowuje Dominik Młodecki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności