Mniejszy eksport mleczarski w UE

0
673

Wartość eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej (bez uwzględnienia lodów czy kazeiny) spadła w 2009 roku o 17,4% do 5,174 mld euro. Tak znacząco mniejszy niż w 2008 roku wywóz był przede wszystkim wynikiem wyraźnej obniżki cen na rynkach międzynarodowych, ponieważ wolumen zwiększył się, zwłaszcza w drugiej połowie ub. roku.

Tempo spadku eksportu mleczarskiego było nieco większe od spadku łącznego wywozu Wspólnoty (-16,2%) oraz zdecydowanie większe od eksportu żywności i napojów (-8,4%). Szacunkowy udział nabiału w tej kategorii towarów zmalał z 9,2% do 8,2%.

Najważniejszymi odbiorcami produktów mleczarskich z UE (z 11-12% udziałem) pozostały Rosja i Stany Zjednoczone, mimo spadku eksportu w tym kierunku odpowiednio o 20% i ponad 12%. Dużo mniejsze znaczenie miał wywóz do Szwajcarii oraz Algierii i Arabii Saudyjskiej. O ile jednak sprzedaż do krajów arabskich spadła odpowiednio niemal o połowę oraz o 1/4, o tyle Helweci, jako jedni z nielicznych, zapłacili za zakupy nielicznych, zapłacili za zakupy nabiału z UE więcej niż rok wcześniej (+1%). Eksport do Japonii był nieznacznie mniejszy (-5%), natomiast Chiny sprowadziły unijne produkty mleczarskie za kwotę aż o 23% większą niż w 2008 roku. Jeszcze bardziej, bo o ponad połowę, zwiększył się eksport do Egiptu, a tempo wzrostu w przypadku Libanu wyniosło +21%.
Dokładne dane dla najważniejszych unijnych partnerów w 2009 roku przedstawia wykres.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. AMI/ZMB, Eurostat, obliczenia własne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności