Agenda Komisji DG Agri szacuje, że w bieżącym sezonie w Unii Europejskiej produkcja surowców oleistych będzie mniejsza o 13% w stosunku do poprzedniego sezonu. Według prognoz ma to być 30,6 mln ton wobec 35,2 mln ton sezon wcześniej.
Produkcja rzepaku zmniejszy się o ponad 3 mln ton – do poziomu 21,3 mln ton, a słonecznika o 2 mln ton – do 7,1 mln ton. Wzrosną za to plony soi o 0,32 mln ton – do 2,2 mln ton. Szacunki zbiorów słonecznika w ciągu ostatnich dwóch miesięcy pogorszyły się, za to wzrosły w tym czasie prognozy produkcji soi i rzepaku.
Skoro produkcja ma się zmniejszyć, logiczne jest, że import wzrośnie. I to całkiem sporo, bo z 15,4 mln ton w poprzednim sezonie do 16,6 mln ton w bieżącym.
Podaż tych trzech podstawowych surowców zmniejszy się o 5% – do 51,4 mln ton. W związku z tym w Unii w bieżącym sezonie zapowiada się 2,5% spadek ich przerobu (do 44 mln ton). Przerób rzepaku zmniejszy się o 1,3 mln ton do około 23,9 mln ton, słonecznika o 1,8 mln ton do 6,1 mln ton, a soi wzrośnie o 1,3 mln ton do poziomu 14,1 mln ton.
W związku z prognozowaną mniejszą produkcją surowców oleistych, ich zapasy również powinny się zmniejszyć – z 4,3 mln ton do 3,3 mln ton. Mowa tu oczywiście o trzech podstawowych surowcach. Najbardziej zmniejsza się zapasy rzepaku (do 1,4 mln ton), potem soi (spadek do 1,1 mln ton) oraz słonecznika (do 0,8 mln ton).
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA