Mniejsza podaż warzyw gruntowych przekłada się na wyższe, w stosunku do roku ubiegłego, ceny tych produktów. Dotyczy to przede wszystkim cen warzyw kapustnych, korzeniowych oraz ziemniaków.
Tab. Ceny skupu netto w zakładach przetwórczych i chłodniach zbierane 9-10 IX 2013 r. (zł/kg).
Województwa
|
Pomidory do mrożenia
|
Fasola szparagowa |
Cukinia na kostkę |
Cebula obierana |
Brokuły różyczkowane |
Kalafiory różyczkowane |
dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie wielkopolskie zachodniopomorskie |
0,55 lz
0,6
0,670lz
0,55 lz-0,65 lz
|
1,00 lz 0,76 lz/k
0,80 lz
0,69 lz
0,70 lz
|
0,22lz-0,35lz
0,22
|
1,05 lz 1,20 lz 1,40 lz
|
1,56 lz/II-1,68 lz/I
1,45 1,45
1,70 lz
|
1,10 lz
1,00 1,05
1,10 lz
|
średnio |
0,60-0,61 lz |
0,79 lz |
0,22-0,29 lz |
1,22 lz |
1,45-1,65 lz |
1,03-1,10 lz |
tydzień temu |
0,60 lz |
0,73 lz |
0,22-0,27 lz |
– |
1,45-1,42 lz |
1,05-1,10 lz |
rok temu |
0,55-0,57 lz |
0,74 lz |
0,20-0,23 lz |
0,69 lz |
– |
0,85-1,14 lz |
lz/ cena loco zakład, k/kontraktacja, I/pierwsza klasa,II/druga klasa, Ex/klasa extra