Mniejsza podaż to wyższe ceny warzyw

Mniejsza podaż warzyw gruntowych przekłada się na wyższe, w stosunku do roku ubiegłego, ceny tych produktów. Dotyczy to przede wszystkim cen warzyw kapustnych, korzeniowych oraz ziemniaków.

Ceny kapustnych wzrosły najbardziej jako konsekwencja dość znacznego obniżenia zbiorów – według GUS w bieżącym roku produkcja kapusty zmniejszy się o 6,3% do 1068 tys t. Średnio w sierpniu br. (dane Monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa) w krajowym skupie cena kapusty białej wczesnej była prawie 90% wyższa niż przed rokiem (2,67 zł/kg netto), marchwi natomiast o 6% wyższa (1,02 zł/kg), a cebuli białej o blisko 70% wyższa (1,23 zł/kg). 
Podobne relacje cenowe krajowych warzyw gruntowych występowały na rynkach hurtowych. W Broniszach średnio w sierpniu br. kapustę młodą oferowano w cenach 3,30–4,40 zł/szt. wobec 1,38–1,78 zł/szt. w sierpniu roku ubiegłego. Kalafiory w relacji r/r podrożały o 0,07–0,94 zł/szt., cebula biała natomiast o 0,51–0,58 zł/kg (ceny średnie na podstawie tygodniowych notowań Ministerstwa Rolnictwa).
Tab. Ceny skupu netto w zakładach przetwórczych i chłodniach zbierane 9-10 IX 2013 r. (zł/kg).

Województwa

 

Pomidory do mrożenia

 

Fasola szparagowa

Cukinia na kostkę

Cebula obierana

Brokuły różyczkowane

Kalafiory różyczkowane

­dolnośląskie

kujawsko-pomorskie

lubelskie

lubuskie

łódzkie

małopolskie

mazowieckie

podkarpackie

podlaskie

pomorskie

śląskie

świętokrzyskie

warmińsko-mazurskie

wielkopolskie

zachodniopomorskie

 

0,55 lz

 

 

 

 

 

0,6

 

0,670lz

 

 

 

0,55 lz-0,65 lz

 

1,00 lz

0,76 lz/k

 

 

 

 

 

0,80 lz

 

0,69 lz

 

 

0,70 lz

 

 

 

0,22lz-0,35lz

 

 

 

 

 

0,­22

 

 

 

 

 

 

 

1,05 lz

1,20 lz

1,40 lz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,56 lz/II-1,68 lz/I

 

 

 

1,45

1,45

 

1,70 lz

 

 

 

 

 

1,10 lz

 

 

 

 

1,00

1,05

 

1,10 lz

 

 

 

 

średnio

0,60-0,61 lz

0,79 lz

0,22-0,29 lz

1,22 lz

1,45-1,65 lz

1,03-1,10 lz

tydzień temu

0,60 lz

0,73 lz

0,22-0,27 lz

1,45-1,42 lz

1,05-1,10 lz

rok temu

0,55-0,57 lz

0,74 lz

0,20-0,23 lz

0,69 lz

0,85-1,14 lz

lz/ cena loco zakład, k/kontraktacja, I/pierwsza klasa,II/druga klasa, Ex/klasa extra

Na rynku można, co prawda, zaobserwować sezonową obniżkę cen. W skupach na początku września (2–3 IX) ceny cebuli białej obniżyły się o 13% w stosunku do tych sprzed miesiąca, marchew w analogicznym okresie staniała o blisko 10%. Analitycy BGŻ przewidują jednak, iż ceny jesiennych warzyw gruntowych w czwartym  kwartale br. będą się utrzymywać na wyższym, w porównaniu do roku poprzedniego, poziomie. Również wyższe ceny warzyw w pozostałych krajach europejskich, będą wpływać na rynek polski. W Hiszpanii pod koniec sierpnia br. ceny producenckie cebuli wzrosły o 19–120% w stosunku do tego samego okresu przed rokiem (dane FAMMU/FAPA). W Wielkiej Brytanii cena kapusty białej w hurcie wzrosła w analogicznym czasie o 7%, kalafiorów natomiast o 26%. Wyższy poziom cen warzyw gruntowych, jak wskazuje portal fruit-inform.com, obserwowany jest również na Ukrainie.
(EG)