Tegoroczna produkcja warzyw gruntowych będzie o około 10% mniejsza wobec roku poprzedniego i wyniesie około 4,3 mln ton, jak wynika ze wstępnych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego. Będzie to o 7% niżej niż średnia z lat 2001-2005. Największy spadek prognozowany jest w przypadku zbiorów cebuli, kapusty oraz marchwi.
GUS szacuje, że zbiory kapusty będą niższe o prawie 12% i wyniosą 1,12 mln ton, zbiory marchwi spadną o 11% do wielkości 813,0 tys. ton, a cebuli o prawie 20% do wielkości 580,0 tys. ton. W odniesieniu do pozostałych warzyw gruntowych również szacowany jest spadek wielkości zbiorów: buraki ćwikłowe – 333,0 tys. ton, ogórki – 243,0 tys. ton, pomidory – 259,0 tys. ton oraz kalafiory – 214,0 tys. ton a pozostałe warzywa jak pietruszka, pory, selery oraz rzodkiewka czy sałata w sumie około 750,0 tys. ton.