Mniej warzyw, więcej owoców

To, co wielokrotnie zapowiadaliśmy, potwierdzają dane GUS. Warzyw w tym roku będzie mniej w porównaniu do 2012 roku, a owoców więcej. Kalafiory i kapusta, które w wielu rejonach były ponownie sadzone i nie zawsze udało się uprawę utrzymać, (gradobicia, upały) są drogie.

Kalafiorów zbierzemy ponad 8% mniej w porównaniu do 2012 roku (dane GUS), kapusty ponad 6% mniej. Kapusta zdrożała dwukrotnie i teraz główka w ofercie hurtowej kosztuje ponad 3 zł, rok temu około 1,5 zł. Kalafiory są droższe o 60%, cebula kosztuje 200% ceny z 2012 roku, jest jej mało i jest dość drobna. 
Ogółem warzyw będzie o 140 tys. ton mniej niż rok temu, w 2012 roku zebrano 4 miliony 553 tysiące ton. W 2013 roku najmniej zbierzemy kapustnych. Więcej natomiast pomidorów, które są teraz bardzo tanie. Pomidory szklarniowe sprzedawane są w ofercie hurtowej w cenie od 2,3 zł do 3 zł za kilogram, podczas gdy rok temu cena była wyższa o 1/5. Ogórki gruntowe kosztują tyle samo, co rok temu, czyli od 2,00 do 3,5 zł za kilogram.
Rekordowo niskie są ceny śliwek, których jest w tym roku ponad 3% więcej niż w ubiegłym roku – zbiory na poziomie 106 tysięcy ton (wstępne dane GUS). Śliwki w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie od 1 zł za kilogram do 2,5 zł za wielkoowocowe mieszańce. Teraz na rynku dominuje węgierka późna. 
Owoców będzie więcej prawie 200 tysięcy ton. Szacunki mówią o zbiorach na poziomie 3 miliony 345 tysięcy ton, z czego najbardziej wzrosną zbiory gruszek (ponad 14% w porównaniu do minionego roku). Kończą się odmiany jabłek odmian letnich takich jak Piros czy Paula Red.
Pojawiły się już w sprzedaży odmiany Gala i Lobo w cenie od 1,33 zł za kg (Lobo), Gala droższa, od 2,33 zł za kilogram. Są już dostawy pierwszych partii gruszek odmiany Konferencja. Jeszcze sporo jest jesiennych malin w cenie hurtowej pomiędzy 10 a 12 zł za kilogram. Przy tej pogodzie te owoce powinny być do połowy października. 
Małgorzata Skoczewska
Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA w Broniszach