Mniej warzyw w 2010 roku w Polsce

Pod koniec grudnia minionego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczny, wynikowy szacunek dotyczący ubiegłorocznych zbiorów warzyw Polsce. W sumie zbiory warzyw gruntowych wyniosły w 2010 roku 4,3 mln ton, czyli zachowały niezmieniony wynik wobec wrześniowej prognozy – tym samym w minionym roku produkcja warzyw gruntowych była o 11,6% mniejsza wobec 2009 roku.

Zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4250 tys. ton wobec 4810 tys. ton rok wcześniej. W zbiorach jak co roku dominowała kapusta, marchew oraz cebula – i to właśnie te warzywa przede wszystkim odnotowały największy spadek w wielkości zbiorów w roku 2010.

Zbiory kapusty zmniejszyły się aż o 15% do 1090 tys. ton, marchwi o 11% do wielkości 815,0 tys. ton, a cebuli o 18% do wielkości 583,0 tys. ton. Pozostałe zebrane warzywa to między innymi ponad 324,0 tys. ton buraków, 250,0 tys. ton pomidorów gruntowych, 247,0 tys. ton ogórków gruntowych oraz 200,0 tys. ton kalafiorów. Zbiory wszystkich pozostałych warzyw gruntowych łącznie wyniosły 741,0 tys. ton, a w wielkość tę włączono między innymi produkcję pietruszki, porów, selerów, sałat, rzodkiewki czy rabarbaru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności