fbpx

Mniej warzyw w 2010 roku w Polsce

Pod koniec grudnia minionego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczny, wynikowy szacunek dotyczący ubiegłorocznych zbiorów warzyw Polsce. W sumie zbiory warzyw gruntowych wyniosły w 2010 roku 4,3 mln ton, czyli zachowały niezmieniony wynik wobec wrześniowej prognozy – tym samym w minionym roku produkcja warzyw gruntowych była o 11,6% mniejsza wobec 2009 roku.

Zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4250 tys. ton wobec 4810 tys. ton rok wcześniej. W zbiorach jak co roku dominowała kapusta, marchew oraz cebula – i to właśnie te warzywa przede wszystkim odnotowały największy spadek w wielkości zbiorów w roku 2010.

Zbiory kapusty zmniejszyły się aż o 15% do 1090 tys. ton, marchwi o 11% do wielkości 815,0 tys. ton, a cebuli o 18% do wielkości 583,0 tys. ton. Pozostałe zebrane warzywa to między innymi ponad 324,0 tys. ton buraków, 250,0 tys. ton pomidorów gruntowych, 247,0 tys. ton ogórków gruntowych oraz 200,0 tys. ton kalafiorów. Zbiory wszystkich pozostałych warzyw gruntowych łącznie wyniosły 741,0 tys. ton, a w wielkość tę włączono między innymi produkcję pietruszki, porów, selerów, sałat, rzodkiewki czy rabarbaru.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.