Mniej rzepaku na rynku

Szacunki światowych zbiorów rzepaku w sezonie 2012/13 obniżono do 60,8 mln ton, z powodu mniejszych niż oczekiwano zbiorów rzepaku w Kanadzie i prawdopodobnego ich spadku wiosną 2013 r. w Australii, jak wynika z analizy rynku rzepaku opracowanego przez Ewę Rosiak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W portach europejskich za rzepak płacono średnio 623 USD/tonę (cif Hamburg), tj. o 27 USD/tonę (o 4,2%) mniej niż przed miesiącem, lecz nadal o 16 USD/tonę (o 2,6%) więcej niż przed rokiem. Olej rzepakowy kosztował średnio 1217 USD/tonę (fob ex-mill Holandia) i był o 54 USD/tonę (o 4,2%) tańszy niż przed miesiącem i o 58 USD/tonę (o 4,5%) tańszy niż przed rokiem. Cena śruty rzepakowej wyniosła średnio 359 USD/ tonę (fob ex-mill Hamburg) i była o 16 USD/tonę (o 4,3%) niższa niż przed miesiącem, ale o 116 USD/tonę (o 47,7%) wyższa niż przed rokiem. W połowie listopada ceny rzepaku, oleju i śruty rzepakowej kształtowały się następująco: 611,1178 i 362 USD/tonę.

Na rynku krajowym za rzepak w listopadzie płacono średnio 1982 zł/tonę, tj. o 1,0% mniej niż przed miesiącem, ale ceny produktów jego przerobu wzrosły. Cena oleju rzepakowego niekonfekcjonowanego zwiększyła się o 0,4% do 4275 zł/tonę, a śruty rzepakowej o 1,6% do 1073 zł/tonę. Jak podają analitycy IERiGŻ, w relacji do listopada poprzedniego roku ceny rzepaku i śruty rzepakowej były wyższe odpowiednio o 1,4% i 61,4%, a cena oleju rzepakowego była o 3,4% niższa.

We wrześniu wzrósł krajowy przerób rzepaku. Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego wyprodukowały 54 tys. ton surowego oleju rzepakowego, tj. o 7,5% więcej niż w poprzednim miesiącu i o 15,8% więcej niż w tym samym miesiącu poprzedniego roku, a w pierwszych dziewięciu miesiącach br. łącznie 370 tys. ton, tj. o 6,7% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Produkcja rafinowanego oleju rzepakowego w pierwszych dziewięciu miesiącach br. wyniosła 385 tys. ton i była o 12,8% większa niż przed rokiem, a produkcja margaryn wzrosła o 3,6% do 290 tys. ton.

Eksport i import surowców i produktów oleistych we wrześniu był mniejszy niż w poprzednim miesiącu, napisano w raporcie Wyjątkiem był tylko wzrost importu oleju rzepakowego i margaryn. Od stycznia do września 2012 r. wywieziono: 176 tys. ton rzepaku (o 52% więcej niż w tym samym okresie 2011 r.), 80 tys. ton oleju rzepakowego (o 31% mniej), 338 tys. ton śruty rzepakowej (o 5% więcej) i 96 tys. ton margaryn (o 4% więcej). Przywieziono: 2532 tys. ton śrut oleistych (o 25% więcej niż w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 r.), 391 tys. ton olejów roślinnych (o 5% więcej), 484 tys. ton nasion oleistych (o 31% więcej), w tym 382 tys. ton rzepaku (o 42% więcej) oraz 84 tys. ton margaryn (o 65% więcej).
Źródło: Rynek Rolny IERiGŻ, grudzień 2012

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności