Mniej kadmu w owocach i warzywach

W dniu 13 maja br. ukazało się rozporządzenie Komisji Europejskiej zmieniające wielkości dopuszczalnego poziomu kadmu w środkach spożywczych, w tym owoców, warzyw i
grzybów.

Według rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 488/2014 poziom kadmu:
 
– dla warzyw i owoców, z wyjątkiem warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw liściastych,
świeżych ziół, kapustnych liściowych, warzyw łodygowych, grzybów i wodorostów morskich
ustalono na poziomie 0,050 mg/kg w świeżej masie,
 
– dla warzyw korzeniowych i bulwiastych (z wyjątkiem selera korzeniowego, pasternaku, salsefii i
chrzanu pospolitego), warzyw łodygowych (z wyłączeniem selera), a w przypadku ziemniaków
najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do ziemniaków obranych ustalono na poziomie 0,10
mg/kg w świeżej masie,
 
– dla warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, selera, selera korzeniowego,
pasternaku, salsefii, chrzanu pospolitego i wybranych grzybów (pieczarka dwuzarodnikowa,
boczniak ostrogowaty, grzyb shiitake, oraz twardzik japoński) – 0,20 mg/kg,
 
–  dla pozostałych grzybów – 1,0 mg/kg.
 
(Źródło: FAMMU/FAPA)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności