Mniej handlujemy produktami ogrodnictwa

W minionym, 2011 roku łączny wolumen eksportu polskich owoców zamknął się wielkością 772,7 tys. ton za sumę 393,1 mln euro, a import tych produktów wyniósł odpowiednio 1,193 mln ton za kwotę 851,0 mln euro. Tym samym wobec roku 2010 zmniejszyliśmy eksport polskich owoców w ujęciu ilościowym o 15% – głównie w wyniku spadku dostaw do państw WNP, a w przypadku importu zmniejszył się on zaledwie o niecały 1%.

Wolumen eksportu polskich warzyw w całym minionym roku to 582,2 tys. ton i pozostał on na identycznym co rok wcześniej poziomie, podczas gdy jego wartość zmniejszyła się o zaledwie o niecałe 4,0 mln euro – do 469,9 mln euro. Na zbliżonym poziomie utrzymał się również import warzyw – w sumie w całym 2011 roku sprowadziliśmy ich 456,8 tys. ton o wartości 336,2 mln euro wobec 438,7 tys. ton za sumę 357,5 mln euro przed rokiem.

Eksport polskich ziemniaków osiągnął w tym okresie poziom niecałych 74,0 tys. ton i był sporo wyższy wobec poprzedniego okresu – 43,5 tys. ton, podczas gdy import pozostał w zasadzie na niemal identycznym poziomie 247,0 tys. ton- czyli o jedynie niecałe 3,0 tys. ton więcej.

Mniej niż w roku 2010 wyeksportowaliśmy przed rokiem przetworów owocowo-warzywnych – w tym 635,0 tys. ton przetworzonych owoców (743,2 tys. ton rok wcześniej) oraz 666,0 tys. ton przetworzonych warzyw ( spadek o ponad 13,0 tys. ton). W przeciwieństwie do eksportu wzrósł natomiast import tych produktów – przetworów owocowych zaimportowaliśmy o prawie 3% więcej – niecałe 305,0 tys. ton, a warzywnych odpowiednio o 2% więcej – 309,8 tys. ton. Za wyeksportowane przetworzone owoce otrzymaliśmy łączną sumę 958,2 mln euro, za warzywa odpowiednio niecałe 542,0 mln euro, natomiast w importowanych produktach wielkości te wyniosły dla przetworzonych owoców – 457,9 mln euro oraz dla warzyw – 284,8 mln euro.

Niezmiennie od lat największym odbiorcą polskich owoców pozostały kraje WNP – trafiło ich tam 647,3 tys. ton, w tym w większości były to jabłka. W przypadku eksportu polskich warzyw – kierowane są one w dwóch kierunkach – do państw unijnych oraz na wschód – podobnie jak w przypadku przetworzonych polskich produktów ogrodnictwa – głównie odbiorcą są kraje Wspólnotowe, a pozostałe ilości trafiają w tym samym kierunku co polskie jabłka. Podobnie jak w latach poprzednich do Polski owoce sprowadzane są z państw unijnych oraz z pozostałych państw trzecich, natomiast warzywa niemal w 100% to produkty unijne.
Źródło: FAMMU/FAPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności