Mniej gryki w 2013 r.

W 2013 r. zmniejszyła się produkcja gryki, a przypomnijmy, że Polska jest znaczącym w świecie producentem tej rośliny. Według danych GUS w 2013 r. w Polsce zebrano 89,0 tys. t ziarna gryki. To o 5,8% mniej niż rok wcześniej, kiedy zbiór wyniósł 94,4 tys. t. Jednocześnie o 2,7% obniżyła się powierzchnia uprawy i o 3,0% przeciętny plon.

W produkcji prym wiodą województwa lubelskie i dolnośląskie. Odpowiadały one odpowiednio za 26 i 20% całej krajowej produkcji, czyli łącznie prawie za tyle samo, co produkcja we wszystkich pozostałych województwach. Na kolejnych trzech miejscach z udziałem po 9% produkcji znajdowały się trzy województwa północne: pomorskie, zachodniopomorskie i warmińsko-mazurskie.
Stosunkowo niska popularność tej uprawy wynika m.in. z jej niewielkiego potencjału plonotwórczego w porównaniu ze zbożami. Przeciętne plony gryki w skali kraju w 2013 r. ukształtowały się na poziomie 12,9 dt/ha w porównaniu z 38,0 dt/ha przeciętnie dla zbóż ogółem. Najwyższą wydajność z hektara uzyskano na stosunkowo niewielkim obszarze w województwie opolskim – 23,5 dt. Z kolei najniższą w województwach lubuskim i łódzkim – po 10,9 dt/ha.
Produkcja gryki w Polsce, mimo że stosunkowo niewielka w porównaniu z produkcją zbóż, jest na tyle duża, że nasz kraj zajmuje jedno z czołowych miejsc na świecie pod tym względem. Według danych FAO w 2011 r. z produkcją na poziomie 93,0 tys. t zajmowaliśmy czwarte miejsce na świecie po Rosji, Chinach i Ukrainie, a przed Francją i Stanami Zjednoczonymi.
Analizy BGŻ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności