Komisja Europejska wszczyna dochodzenie dotyczące obecności klonowanych krów w stadach w Wielkiej Brytanii. Przedstawiciele tamtejszego sektora mleczarskiego zaprzeczyli wprawdzie pogłoskom, jakoby mleko pochodzące od takich zwierząt znalazło się już w łańcuchu żywnościowym, ale kwestia ta jest badana przez brytyjską Agencję Standardów Spożywczych (FSA).
Mleko jest bezpieczne – utrzymują eksperci na Wyspach. Jednak sprawa klonowanych zwierząt wywołuje złożone pytania dotyczące unijnych uwarunkowań prawnych dotyczących nowej żywności” (produkt całkowicie wcześniej nieistniejący, wprowadzony na rynek w wyniku badań) i ich interpretacji w Wielkiej Brytanii.
Unia Europejska przychyla się do stanowiska tamtejszych władz, w myśl którego nie tylko zwierzęta sklonowane, ale również ich potomstwo wchodzi w zakres odpowiednich przepisów i wymaga upoważnienia o dopuszczeniu do obrotu. W zeszłym miesiącu Parlament Europejski głosował nad memorandum w sprawie żywności pochodzącej od sklonowanych zwierząt.
Najsilniejsze ataki w tej sprawie przypuszcza lobby żywności ekologicznej oraz grupy nacisku domagające się uwzględniania dobrostanu zwierząt. Niektóre organizacje rolnicze oskarżyły je o “nadmierną, histeryczną reakcję”.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe
“