Miody pitne wyrobami tradycyjnymi

0
323

Miody pitne są pierwszymi polskimi produktami, które zostaną zarejestrowane jako wyroby tradycyjne w Unii Europejskiej. Na podstawie rozporządzenia Komisji z dnia 28 lipca 2008 r. nazwy “półtorak”, “dwójniak”, “trójniak” i “czwórniak” zostaną wpisane do rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności po upływie 20 dni od publikacji tego aktu prawnego, a więc 18 sierpnia 2008 r. N

Historia miodów pitnych sięga początków państwowości polskiej. Ich produkcja w Polsce charakteryzuje się ponad tysiącletnią tradycją i bardzo dużą różnorodnością. W wyniku rozwoju i udoskonalania metody produkcji na przestrzeni wieków wykształciło się wiele rodzajów miodów pitnych.

Tradycyjny podział miodów pitnych na “półtoraki”, “dwójniaki”, “trójniaki” i “czwórniaki” istnieje w Polsce od wieków i przetrwał w świadomości konsumentów do dziś. Nazwy “półtorak”, “dwójniak”, “trójniak” i “czwórniak” odnoszą się do historycznie ustalonego składu i sposobu ich produkcji – ustalonych proporcji wody i miodu w brzeczce miodowej. Na przykład definicja “półtoraka” jest następująca: “półtorakiem może być nazwany tylko miód pitny, wyprodukowany z jednej części objętościowej miodu naturalnego i pół części wody”.

Wcześniej w Unii Europejskiej zarejestrowane zostały już trzy polskie produkty regionalne. Bryndza podhalańska i oscypek – jako Chronione Nazwy Pochodzenia oraz miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich – jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

opr. MS/Wrp.pl

N

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności