Minister Sawicki pisze do komisarza unijnego

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki, po wtorkowych rozmowach w Brukseli, skierował wczoraj do unijnego komisarza ds. zdrowia Tonio Borga pismo w sprawie stosowania nowych norm dotyczących zawartości benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych.

Szef polskiego resortu rolnictwa zwrócił się o umożliwienie stosowania po 1 września br. dotychczas obowiązujących, wyższych norm w odniesieniu do tych produktów przeznaczonych do wprowadzenia na rynek wyłącznie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dotyczy to produktów, przy produkcji których stosowane są tradycyjne metody wędzenia, tj. przy użyciu drewna, określone we wniosku o wpis produktu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra właściwego ds. rynków rolnych.

Jednocześnie, minister Sawicki zwrócił się z prośbą o przysłanie do Polski, na koszt Komisji Europejskiej jej ekspertów, którzy przeprowadziliby misję szkoleniową w zakresie dobrych praktyk wędzenia mięsa w sposób tradycyjny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności