fbpx

Mięso jednak skażone

Kontrole Inspekcji Weterynaryjnej wykazały, że na 9 pobranych próbek zatrzymanego mięsa pochodzenia irlandzkiego, w dwóch znaleziono niebezpieczne dioksyny. Próbki te pochodzą z zakładów w woj. łódzkim i mazowieckim.

Pierwsza próbka z zakładu w woj. łódzkim przekroczyła poziom 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wyniosła 9,59 pg/g tłuszczu oraz przekroczyła 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli i wniosła 10,1 pg/g tłuszczu.
Druga próba z woj. mazowieckiego przekroczyła poziom 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wyniosła 407,57 pg/g tłuszczu oraz przekroczyła 1,5 pg/g tłuszczu. Oznacza to, że dopuszczalny poziom został przekroczony 400-krtonie.

Nie ma obawy, że skażone mięso trafi na sklepowe półki. Towar w łącznej ilości ok. 24 ton zostanie zniszczony pod nadzorem służb weterynaryjnych.

To pierwszy taki przypadek. We próbach pobranych wcześniej nie wykryto szkodliwych substancji. Kontrole kolejnych zatrzymanych partii mięsa wciąż trwają.

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.