Mamy kota na punkcie mleka

Polska Izba Mleka 11 maja zorganizowała w Warszawie konferencje prasową, w czasie której przekazane zostały informacje na temat kolejnej już edycji kampanii edukacyjnej “Mamy kota na punkcie mleka”. Prelegenci mówili też o znaczeniu mleka i przetworów mlecznych w diecie oraz o wpływie mass mediów na aktualne wybory konsumenckie. Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowskaw swoim wystąpieniu, zwróciła uwagę, że media wpływają na postawy, wartości, zachowania, zainteresowania poznawcze oraz estetyczne. Dzięki umiejętnemu przekazowi można wpływać na stosowanie skutecznej profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Podstawowe zasady to prawidłowe odżywianie oraz spożywanie pokarmu bogatego w błonnik pokarmowy selektywnie stymulujący rozwój bakterii korzystnych dla zdrowia człowieka. 
 
Warto więc, zamiast aptecznych suplementów diety, spożywać naturalne produkty, a wśród nich znajdować powinno się mleko i przetwory mleczne. 
 
Mleko zawiera białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Najpowszechniej spożywane na świecie mleko krowie zawiera średnio: 87,7% wody, 3,6% tłuszczu, 0,19% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 2,5% białka (kazeina), 0,83% białka-alfa S1 (kazeina), 0,6% białka serwatkowego, 0,3% beta-laktoglobuliny, 0,09% alfa-laktoglobuliny, 0,06% białka odpornościowego, 4,6% laktozy, 0,12% wapnia, 0,2% innych związków organicznych, 0,7% składników mineralnych. Składniki mleka to też: magnez, potas, witaminy z grupy B, a zwłaszcza B1 i B2 oraz B6 i B12, jak również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E.
 
W 2015 r. produkcja mleka wzrosła o 0,8% i przekroczyła 12,7 mld l (13,1 mld kg) wyłącznie pod wpływem wzrostu wydajności krów mlecznych o 3,7% do 5 890 kg, ponieważ pogłowie krów mlecznych spadło. W grudniu 2015 r. było 2 134,1 tys. szt. krów (-5,1%  względem grudnia 2014 r.; względem czerwca 2015 r.: -6,4%). Spadek pogłowia krów jest konsekwencją niskich cen skupu mleka, utrzymującego się spadku opłacalności produkcji oraz suszy, która wystąpiła w 2015 r. 
 
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności