reklama
Baner zgrabiarki KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
Baner Basf Osiris desktop
reklama
Baner New Holland

Magnez niezbędny w nawożeniu roślin

Deficyt magnezu w produkcji roślinnej wynika między innymi z zakwaszenia gleb uprawnych, Także z łatwego wymycia jonów magnezu z górnego poziomu gleb. Niedobór magnezu może również wynikać z przenawożenia potasem, co ma szczególnie znaczenie na użytkach zielonych.

reklama
Baner Osadkowski
reklama
Baner Valtra

Magnez, obok azotu, fosforu i potasu, jest niezbędnym makroelementem do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania roślin, mającym istotny wpływ na plonowanie i ich parametry jakościowe. Odgrywa kluczową rolę w procesie fotosyntezy. Bierze udział w przemianach węglowodanów, białek, kwasów nukleinowych, barwników roślinnych i witamin. Aktywuje enzymy biorące udział w oddychaniu i asymilacji oraz wpływa na utrzymanie prawidłowej równowagi jonowej w roślinie. Podobnie jak wapń uczestniczy w budowie ściany komórkowej roślin.

Magnez reguluje gospodarkę wodną i mineralną, a tym samym zwiększa pobieranie wody i składników mineralnych przez rośliny, co odgrywa decydującą rolę w okresach niedoboru wody. Bierze udział w gospodarce fosforowej roślin, przez co sprzyja pobieraniu oraz włączaniu fosforu w związki wysokoenergetyczne, a także w kwasy nukleinowe, nukleoproteidy i fosfolipidy. Optymalne zaopatrzenie roślin w magnez zwiększa ich odporność na działanie patogenów, między innymi utrudniając ich przenikanie przez ściany komórkowe. Magnez uczestniczy w wiązaniu azotu atmosferycznego przez bakterie symbiotyczne.

reklama
Baner SumiAgro
reklama
Baner Kioti

Wpływa na poprawę parametrów jakościowych roślin oraz na ich wartość użytkową. Poprawia jakość konsumpcyjną, paszową i przetwórczą płodów rolnych. Zwiększa plon ziarna zbóż, masę ziarniaków oraz korzystnie wpływa na zawartość i relacje pomiędzy aminokwasami. Optymalne zaopatrzenie zbóż w magnez zwiększa zawartość aminokwasów egzogennych w białku, tym samym warunkując wartość odżywczą plonu zbóż. Magnez zwiększa zawartość białka w plonie użytkowym oraz karotenu i witaminy C w roślinach.

reklama
Baner Bayer maj-2025-Rhapsody
reklama
baner MChale

Odgrywa istotną rolę w aktywowaniu przemian skrobi w roślinach, a także poprawia cechy jakościowe podczas przetwarzania bulw ziemniaka. Razem z azotem magnez wpływa na rozmiar i kolor owoców oraz nadaje im aromat. Korzystnie wpływa na zawartość tłuszczu w nasionach roślin oleistych, sacharozy w korzeniu buraka cukrowego oraz skrobi w bulwach ziemniaka. Kształtuje plon korzeni i liści buraka cukrowego. Poprzez zwiększenie zawartości rozpuszczalnych węglowodanów w liściach tytoniu poprawia jakość surowca tytoniowego. Z kolei zwiększając ilość cukrów w drewnie pędów i w liściach drzew owocowych zwiększa ich wytrzymałość na mróz.

Przy deficycie magnezu dochodzi do zmniejszenia plonów, szczególnie w przypadku nasion, bulw i korzeni, a także do pogorszenia wielu parametrów jakościowych roślin, w tym między innymi do obniżenia zawartości białka w roślinie, przy zwiększeniu ilości wolnych aminokwasów, amidów i azotu azotanowego.

reklama
baner MChale
reklama
baner SDF
reklama
Baner Agrosimex

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
×Baner corner Chwastox