fbpx

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem

W ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego z myślą o wiejskich gospodyniach organizuje warsztaty na temat promocji  i legalnej sprzedaży regionalnych produktów spożywczych. Zgłoszenia przyjmowane są do 24 kwietnia.

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – to szansa dla Kół Gospodyń Wiejskich z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego na udział w warsztatach prowadzonych przez znanych szefów kuchni oraz służących przekazaniu wiedzy, jak promować lokalne i regionalne produkty żywnościowe wśród swoich społeczności.

Warsztaty obejmują część teoretyczną oraz praktyczną, w ramach których uczestnicy poszerzą swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności, dziedzictwa kulinarnego swojego regionu oraz dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich dowiedzą się również, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności, poznają możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) oraz działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne, które odbędą się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów, poprowadzą znani szefowie kuchni.

– Celem operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” jest podniesienie wiedzy i świadomości nt. lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów spożywczych. Poprzez zaangażowanie w projekt Kół Gospodyń Wiejskich, aktywnie działających w swoim lojalnym środowisku, chcemy zachęcić nie tylko do wykorzystywania w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także promować sprzedaż bezpośrednią – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Źródło: EFRWP

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.