fbpx

Lokalne, regionalne i tradycyjne….

Prażuchy z żeberkami i kapustą ze Śląska, krupiak z Podkarpacia, pieróg urzędowski  z Lubelszczyzny, pyzy ziemniaczane z Pomorza Zachodniego, konfitura z truskawki kaszubskiej z Pomorza, kibiny z Podlasia, mace borowiackie z Kujaw czy maczanka rodatycka z Dolnego Śląska – to tylko wybrane lokalne i tradycyjne produkty, których w ramach projektu „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” mogli spróbować uczestnicy gminnych dożynek i wydarzeń kulinarnych.

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – to projekt realizowany przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Bierze w nim udział 29 Kół Gospodyń Wiejskich z 9 województw. Uczestniczki projektu nie tylko zdobyły wiedzę nt. korzystania z produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także miały możliwość promowania swoich wyrobów podczas wydarzeń kulinarnych w swoich regionach.

Aby wziąć udział w projekcie, Koła Gospodyń Wiejskich przesłały zgłoszenia, w których dokładnie opisały wybrane danie ze swojego regionu, od jego składu do sposobu przygotowania oraz pochwaliły się swoimi osiągnięciami, zdobytymi nagrodami w konkursach i aktywnością w lokalnej społeczności. Najciekawsze propozycje potraw oraz najbardziej aktywne koła zakwalifikowały się do etapu warsztatowego. Ich uczestniczki przez dwa dni poszerzały swoją wiedzę teoretyczną oraz – pod okiem szefów kuchni Andrzeja Jakomulskiego oraz Mariusza Siwaka – doskonaliły swoje umiejętności kulinarne poznając, m.in. tajniki łączenia nowoczesnej kuchni polskiej z tradycyjnymi i lokalnymi produktami.

– Warsztaty realizowane w ramach „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” były doskonałą okazją dla członkiń Kół Gospodyń Wiejskich do tego, aby poszerzyć swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności, dziedzictwa kulinarnego swojego regionu oraz dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne produkty. Dzięki udziałowi w szkoleniu, uczestniczki bez obaw mogły wyruszyć w teren, aby jako ambasadorki swoich lokalnych społeczności, promować wykorzystywanie w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników oraz sprzedaż bezpośrednią – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Po zakończeniu cyklu warsztatów członkinie Kół wzięły udział w wydarzeniach kulinarnych, organizowanych w swoich regionach. Na ich stoiskach, obok degustacji tradycyjnych lokalnych potraw i przysmaków, można także było dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować, promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw oraz poznać możliwości legalnej, bezpośredniej sprzedaży lokalnej żywności, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL).

Kolejnym z etapów projektu będą również warsztaty kulinarne, skierowane do uczniów szkół podstawowych. W trakcie zajęć z najmłodszymi przedstawicielami  społeczności lokalnych, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich przekażą im wiedzę i umiejętności zdobyte w ramach projektu oraz zachęcą do wspólnego gotowania. W warsztatach weźmie udział blisko 600 uczniów.

W projekcie „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego.

Źródło: EFRWP

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.