Główny Inspektorat Weterynarii udostępnia listę rzeźni wyznaczonych do uboju świń pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami II i III. Listę tę można znaleźć na stronie tej Instytucji.
Lista rzeźni wyznaczonych do uboju świń pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami II i III jest dostępna na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii pod linkiem:
https://zywnosc.wetgiw.gov.pl/spi/zatw/index.php?sekcja=&lng=0&poprzedniaSekcja=2&kodwoj=ca%C5% 82y+kraj&kategoria=wszystkie&gatunek=0&szukanyWni=&szukanaNazwa=&wyzn=0.
Jak podkreśla Inspekcja Weterynaryjna, lista ta jest na bieżąco aktualizowana przez powiatowych lekarzy weterynarii z uwagi na dynamiczną sytuację dotyczącą pojawiania się nowych ognisk ASF, zmian zasięgu obszarów objętych ograniczeniami oraz wyznaczaniem nowych podmiotów zajmujących się świniami oraz mięsem pozyskanym od świń pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami.
Wykaz zakładów dostępny na stronie GIW dotyczy ogólnej listy zakładów zatwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 oraz listy zakładów zatwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004, korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 13 ust. 3 rozp. 852/2004 oraz art. 10 ust. 3 ww. rozporządzenia 853/20041. Z wykazu tego można wyfiltrować zakłady wyznaczone zgodnie z art. 41 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji nr 2021/605 – informuje Katarzyna Piskorz, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.