Laureat wśród mleka pasteryzowanego

Samo Mleko Łaciate Świeże uzyskało najwyższą ocenę w kategorii mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze.

Fundacja Pro-Test przeprowadziła badanie, w ramach którego w akredytowanych laboratoriach oceniono 14 rodzajów mleka, w tym cztery produkty marek własnych.

Próbki mleka porównane zostały pod względem następujących parametrów:

  • poprawność oznakowania etykiety;
  • funkcjonalność opakowania;
  • wyróżniki fizykochemiczne: wartość pH, punkt zamarzania, gęstość, obecność pozostałości antybiotyków oraz obecność ołowiu jako zanieczyszczenia środowiskowego;
  • wartość odżywcza: zawartość białka, tłuszczu, wapnia i jodu;
  • cechy sensoryczne: smak, zapach i wygląd ogólny;
  • czystość mikrobiologiczna: obecność bakterii chorobotwórczych, ogólna liczba drobnoustrojów oraz liczba bakterii Bacillus cereus i Enterobacteriaceae;
  • parametry utrwalania: próba na peroksydazę, zawartość laktulozy i pomocniczo – zawartość β-laktoglobuliny.

Wśród badanych próbek Samo Mleko Łaciate Świeże uzyskało najlepsze wyniki i potwierdziło tym samym swoją wysoką jakość.

Źródło: First Communications

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności