Lacto Plus Extra i Complett Extra – nowe produkty firmy Josera

0
1494

Produkty z Keragenem® obecne na europejskim rynku od 1999 roku zyskały uznanie dużej grupy hodowców. Zastosowane w nich rozwiązania skutecznie wspomagają zdrowotność racic i wymion wpływając pozytywnie na jakość i ilość produkowanego mleka oraz ogólny stan zdrowia wysokoprodukcyjnych krów mlecznych.

Warunki rynkowe stawiają przed producentami mleka nowe wyzwania. Wymagają one dokładnej analizy kosztów funkcjonowania obory i określenie obszarów, w których koszty te można zredukować. Jednym ze sposobów obniżenia kosztów produkcji mleka jest wydłużenie okresu użytkowania krów. Biorąc pod uwagę fakt, że zwrot nakładów poniesionych na odchów jałówki następuje dopiero na początku drugiej laktacji potrzeba zwiększenia średniej długości funkcjonowania krów mlecznych w stadzie wydaje się oczywista. Trudność w osiągnięciu dłuższego okresu użytkowania krów mlecznych wynika w głównej mierze z intensywnego żywienia. Duży udział pasz treściwych, niedobór włókna i/lub włókna strukturalnego, selektywne pobieranie pasz przez krowy, zła struktura TMR, błędy w zarządzaniu żywieniem to tylko część problemów związanych z intensywnym żywieniem. Prowadzą one do zaburzeń metabolicznych, których konsekwencją jest w wielu wypadkach brakowanie krów. Najczęściej występującym schorzeniem związanym z intensywnym żywieniem jest kwasica, szczególnie jej trudna do rozpoznania forma podkliniczna. Dłużej trwająca podkliniczna kwasica prowadzi ,oprócz spadku produkcji, do zmian ochwatowych, kulawizny i eliminacji krów ze stada. Stabilizacja środowiska żwacza, przy intensywnym żywieniu, ma podstawowe znaczenie dla zdrowia krów, ich produkcyjności,a w konsekwencji również liczby laktacji. Podstawą stabilizacji środowiska żwacza jest odpowiednio zbilansowana dawka, którą krowa rzeczywiście zjada – dawka zapewniająca wystarczającą ilość włókna niezbędnego dla prawidłowego przeżuwania. Czynnikiem wspomagającym wykorzystywanym w żywieniu są środki buforujące np. kwaśny węglan sodu, czy tlenek magnezu.

.Zdjęcie produktu
Nową generacją środków żywienia, które aktywnie wpływają na utrzymywanie korzystnych warunków w żwaczu są żywe, stabilizowane kultury drożdży.
Systematyczne stosowanie żywych stabilizowanych kultur drożdży prowadzi do :
– Zwiększenia ogólnej liczby mikroorganizmów w żwaczu
– Wzrostu liczebności bakterii wykorzystujących kwas mlekowy
– Zwiększenia liczby i aktywności bakterii celulolitycznych
– Stabilizację pH w żwaczu

Z punktu widzenia zdrowotności intensywnie żywionych krów najważniejszym skutkiem stosowania żywych, stabilizowanych kultur drożdży jest obniżenie zagrożenia występowania podklinicznej kwasicy i jej późniejszych skutków.
Dodatkowe korzyści to:
– lepsze wykorzystanie pasz objętościowych dzięki poprawie strawności włókna
– większa produkcja białka drobnoustrojów
– większa dostępność energii z produkowanych przez mikroorganizmy LKT
– zwiększenie pobrania pasz
– wyższa produkcja mleka

Dwie nowe mieszanki mineralne z Keragenem® – Lacto Plus Extra i Complett Extra łączą skuteczny wpływ na zdrowotność racic i wymion z efektywną, stabilizacją procesów fermentacyjnych w żwaczu.
Cechy szczególne Lacto Plus Extra i Complett Extra :
– produkty z Keragenem® – biologicznie czynną formułą wspomagającą zdrowotność racic i wymion
– stabilizowane, żywe kultury drożdży
– duża zawartość biotyny
– wysoki udział witaminy E
– optymalnie dobrane proporcje mikroelementów
– cynk, mangan i miedź w formie najlepiej przyswajalnych chelatów aminokwasowych

Żywe, stabilizowane kultury drożdży
– Zwiększają liczbę mikroorganizmów w żwaczu
– Wzrostu liczebności bakterii wykorzystujących kwas mlekowy
– Zwiększenia liczby i aktywności bakterii trawiących włókno
– Stabilizacja pH w żwaczu
– Obniżenie zagrożenia kwasicą

Jak stosować Lacto Plus Extra i Complett Extra?
Obie mieszanki mineralne stosujemy w ilości od 100 do 200 gram dziennie na sztukę.

Na czym oszczędzam?
– Niższe koszty obsługi weterynaryjnej
– Mniejsze zagrożenie kwasicą i ochwatem
– Niższe koszty inseminacji
– Skrócony okres międzywycieleniowy
– Lepsze wykorzystanie pasz objętościowych

Na czym zarabiam?
– Wysoka produkcja mleka
– Zdrowe stado
– Mało komórek somatycznych w mleku
– Mniej zapaleń wymion
– Zdrowe, mocne nogi i racice
– Wyraźne ruje, lepsze wskaźniki rozrodu
– Dobry apetyt krów

Ilija Petrow

i.petrow@josera.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności