Zniesienie kwotowania cukru i izoglukozy, według naukowców, może mieć negatywny wpływ na… nasze zdrowie.
Jak podaje FAMMU/FAPA, w piśmie naukowym „British Medical Journal” opublikowano analizę przygotowaną przez zespół pracowników z Cambridge University, według której reforma unijnego rynku może mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Już za niecałe dwa lata, bo od października 2017 roku mają być zniesione limity produkcyjne w Unii Europejskiej na cukier i izoglukozę (syrop produkowany ze zbóż).
Z uwagi na dotychczasowe ograniczenia produkcyjne, to właśnie cukier był podstawowym słodzikiem we Wspólnocie, nie izoglukoza, która miała niewielki udział w rynku. Jednak od października 2017 roku może się to zmienić – według wielu przeprowadzonych analiz, produkcja izoglukozy wzrośnie wtedy z obecnych 700 tys. ton do nawet 2-3 mln ton.
Jaki ma to związek z naszym zdrowiem? Według badań przeprowadzonych w Princeton University, ze względu na strukturę cukrów prostych, spożywanie syropów kukurydzianych powoduje większą otyłość niż ta sama ilość cukru. Jednak z uwagi na cenę izoglukozy, może ona być dodawana do żywności w celu obniżenia kosztów jej produkcji. To z kolei może doprowadzić do wzrostu jej podaży, co może mieć negatywne skutki zdrowotne, zwłaszcza dla osób o najniższych dochodach. Naukowcy z Cambridge zwracają uwagę także na to, że reforma unijnego sektora cukru zbyt mało uwagi przykłada do strukturalnych zmian, także w rolnictwie, co ma duży wpływ na konsumpcję.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA