Korzystny wpływ na żyzność gleby odgrywa stosowanie dostępnych na rynku preparatów poprawiających jej bilans materii organicznej. Zainteresowaniem cieszą się kwasy humusowe.
Żyzność gleby w dużym stopniu uzależniona jest od zawartości próchnicy glebowej, która korzystnie wpływa na dostępność składników pokarmowych dla roślin, co przekłada się na ich wzrost i rozwój, a w konsekwencji na uzyskane plony.
Próchnica glebowa wpływa także na zmniejszenie skutków suszy rolniczej, w efekcie zwiększenia retencji wodnej.
Poza właściwym następstwem roślin i sposobem zagospodarowania uzyskanych plonów ubocznych, czy nawożeniem organicznym korzystny wpływ na zawartość próchnicy, a tym samym na żyzność gleby odgrywa stosowanie dostępnych na rynku preparatów poprawiających bilans materii organicznej w glebie. W obrębie tych preparatów dużym zainteresowaniem wśród producentów rolnych cieszą się kwasy humusowe.
Kwasy humusowe
Kwasy humusowe charakteryzują się ciemnym zabarwieniem, przez co zwiększają zdolność gleby do pochłaniania promieniowania słonecznego i tym samym wpływają na poprawę jej parametrów cieplnych. Kwasy humusowe oddziałują również korzystnie na zwartość gleby.
Dzięki wysokiej pojemności wodnej poprawiają strukturę gleby oraz korzystnie wpływają na jej stosunki wodno-powietrzne, co umożliwia lepsze przewietrzanie i retencję wody w glebie. Takie działanie kwasów humusowych jest szczególnie ważne w przypadku gleb zlewnych i ciężkich. Rozluźnienie gleby umożliwia lepszy rozwój systemu korzeniowego roślin, co poprawia pobieranie wody przez rośliny.
Dodatkowo stosowanie kwasów humusowych wpływa na stymulację rozwoju systemu korzeniowego roślin. Natomiast dzięki ich zdolności do sorpcji i desorpcji kationów zawartych w glebie regulują ich uwalnianie i zwiększają efektywność ich pobierania przez rośliny. Poprawiają właściwości sorpcyjne gleby w efekcie tworzenia kompleksów organiczno-mineralnych.
Aplikacja kwasów humusowych wpływa na zwiększenie pojemności wodnej gleb lekkich, tym samych chroniąc je przed wysuszeniem. Kwasy humusowe zapobiegają erozji, a także ograniczają powierzchniowe spływy wody, przez co chronią zawarte w glebie składniki pokarmowe.
Wpływają również na utrzymanie określonego pH gleby oraz stymulują glebowe życie biologiczne, poprzez aktywizację rozwoju pożytecznych mikroorganizmów glebowych, takich jak Azotobacter, Nitrosomonas i Pseudomonas. Stymulują procesy życiowe roślin. Dodatkowo wpływają na przyspieszenie rozkładu substancji zanieczyszczających środowisko wzrostu roślin.