Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa od września 2019 roku realizuje drugą edycję ogólnopolskiej kampanii informacyjnej, której celem jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat oznakowania „Produkt polski”.
,,Wspieraj polskich producentów, krajową gospodarkę i rolnictwo! Kupując żywność z oznaczeniem „Produkt polski” masz pewność, że została wytworzona w Polsce na bazie krajowych surowców” – to hasło przewodnie kampanii.
Resort rolnictwa prowadzi również działania, których celem jest upowszechnienie wśród producentów żywności oraz podmiotów, które uczestniczą w łańcuchu dostaw produktów spożywczych, wiedzy na temat możliwości znakowania produktów informacją „Produkt polski”, a także wyróżniania produktów spełniających ww. kryteria na półkach sklepowych.
W celu zbudowania dużego zasięgu przekazu, MRiRW skierowało do urzędów, firm, organizacji i instytucji działających w obszarze rolnictwa, bądź współpracujących z branżą rolno-spożywczą, propozycję włączenia się w realizację kampanii m.in. poprzez publikacje na stronie internetowej oraz w mediach społecznościowych plakatu informacyjnego lub umieszczenie wydrukowanego plakatu w wybranym miejscu.
Za realizację konkretnych przedsięwzięć w ramach kampanii „Produkt polski” został odpowiedzialny Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Obecnie realizowane są działania skierowane do:
– konsumentów – spot emitowany w wybranych ogólnopolskich stacjach telewizyjnych oraz za pośrednictwem ogólnopolskiej rozgłośni radiowej,
– rolników i producentów żywności – cykl szkoleń dla regionalnych producentów żywności i rolników pod nazwą Akademia Polska smakuje. Spotkania zostaną przeprowadzone we wszystkich województwach.
Motywem przewodnim spotkań będzie kampania „Produkt polski” – zasady, kryteria i zalety stosowania oznaczenia „Produkt polski”. Do emisji spotu „Produkt polski” oraz ekspozycji plakatu (opracowanego w ramach poprzedniej edycji kampanii) zostały zaproszone sieci handlowe oraz instytucje publiczne.
Źródło: MRiRW
Opracował: Samuel Skrzysz