Już po raz szósty Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa organizuje konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich – Bitwa Regionów.
W tym roku rywalizacja odbędzie się w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo. Pula nagród wyniesie ponad 35 tys. zł, a zwycięzcy zostaną wyłonieni podczas wielkiego finału już jesienią.
Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności i szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.
– Liczymy na rekordową frekwencję w wydarzeniu będącym prezentacją różnorodności kulinarnych tradycji regionów Polski. Który zespół stanie na podium, przekonamy się podczas wielkiego finału już jesienią. W tym roku pula nagród wyniesie ponad 35 tys. złotych – informują organizatorzy.
W ubiegłych latach „Bitwa Regionów” cieszyła się ogromną popularnością. W 2019 roku w konkursie wzięło udział prawie 800 kół. Najlepsze danie – nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty – przygotowała drużyna z Gorzykowa w woj. wielkopolskim.