KUKURYDZA – NIEOCENIONA ROŚLINA W ROLNICTWIE

0
419

Jedną z trzech najważniejszych roślin uprawnych na świecie, obok pszenicy i ryżu, jest kukurydza. Wykorzystywana głównie na cele pastewne, spożywcze, a także jako surowiec przemysłowy i energetyczny. Jak zatem należy ją uprawiać, by dostarczyć jej wszystkich makroskładników i cieszyć się wysokimi i dobrymi jakościowo plonami?

W Polsce rynek kukurydzy rozwija się bardzo dynamicznie, jej ziarna zjadamy niemal codziennie pod postacią płatków śniadaniowych, tortilli, oleju, mąki czy popularnej kinowej przekąski – popcornu. Mąka powstała z tej rośliny jest bardzo dobrym produktem dla alergików oraz osób chorych na celiaklię, gdyż nie zawiera glutenu. Dodatkowo olej kukurydziany, który jest wytwarzany z zarodków nasion kukurydzy, to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duża część uprawy przeznaczana jest również na paszę dla zwierząt i stanowi podstawę w żywieniu drobiu i świń, ze względu na jej lepszą strawność poszczególnych frakcji włókna pokarmowego.

Choć kukurydza jest rośliną o dość niskich wymaganiach glebowych, to jednak jest bardzo wrażliwa na niedobory cynku i fosforu. Dlatego do jej uprawy warto dostarczać kompleksowy nawóz żelowy z proporcjonalnie najwyższą zawartością cynku i fosforu.

Cynk jest niezbędny do prawidłowego przebiegu reakcji enzymatycznych, syntezy hormonów roślinnych oraz witamin, podziału i wzrostu komórek. Jest także odpowiedzialny za zdrowotność roślin. Wpływa korzystnie na wielkość organów plonowania, np. ziarniaków kukurydzy oraz zwiększa plony roślin i poprawia ich jakość. Kukurydza jest bardzo wrażliwa na niedobór cynku, dlatego należy wybrać taki nawóz, który dostarczy go jej w odpowiednich ilościach. W swojej ofercie mamy specjalny nawóz MI kukurydza, który przeznaczony jest do dolistnego stosowania w uprawie tej rośliny. Zawarty w nim cynk zwiększa odporność na patogeny i niekorzystne warunki siedliskowe, a właściwa proporcja mikroelementów jest gwarancją dobrego wykorzystania makroskładników, stymulacji wzrostu i rozwoju kukurydzy – mówi Marek Różniak, producent nawozów marki Agrami.

Odpowiedni nawóz zapobiegnie niedoborom fosforu i mikroelementów szczególnie w początkowym okresie wegetacji, zwiększy odporność rośliny na niską temperaturę i niedobór wody, poprawi jej wigor, kondycję i zdrowotność, co ostatecznie wpłynie na wzrost plonów i polepszenie ich jakości. Dodatkowo zastosowanie molibdenu i siarki poprawia efektywność nawożenia azotem. Odpowiedni nawóz powinien również zawierać krzem, który korzystnie wpływa na pobieranie składników pokarmowych, zwłaszcza fosforu.

Odpowiedni dobór systemu uprawy i dokładność siewu mają dla kukurydzy duże znaczenie. Nie należy zapominać również o dostarczaniu jej wody, ze względu na wysoką produkcję suchej masy na określonej jednostce powierzchni. To wszystko sprawi, że będziemy cieszyć się udanymi plonami.

Komunikat prasowy: Agrami